Koliko je zaista hrane dovoljno u tanjiru

- Advertisement -

Čitajući knjigu dr. Kuliera „Strategije mršavljenja“ sjetih se pojma «inteligentno mršavljenje». Šta podrazumjeva „Inteligentno mršavljenje“? Poznata američka nutricionistkinja dr. Susan Kleiner, kaže da nema brze, ubrzane, ekspresne ili druge dijete koja bi na lak i jednostavan način skinula kilograme sala koje se godinama slagalo.

Kontra ove tvrdnje naći ćete na TV ili po raznim magazinima koje popagiraju ljepotu i zdravlje hiljade preparata ili specijalnih mašina koja će vas uljepšati za samo „minimum“ dana. Ja u potpunosti razumijem svaku osobu koja se bori s viškom kilograma. Svako danas hoće instant rezultat.

Lažna nada

To je razumljiva želja svake pretile osobe, ali čim se krene u nekakav režim, postaje jasno da ti naslovi, preparati ili specijalne mašine i dijete su balon vrućeg zraka, lažna nada koju smišljeno lansira marketinški odjeli firmi za proizvodnju „šarenih laža“.

Najbezbolniji način po naš organizam, bez nasilja nad njim jeste pristup „umjereno i polako“ ali ljudski mozak to ne prihvaća. Kada vam neko kaže da ćete smršati 5 kg sedmično, onda znajte da je to nemoguće pa čak i da se tokom dana ništa ne pojede. Možete izgubiti 5 kg tekućine, ali ne i sala.

Inteligentno mršavljenje predstavlja dugoročnu strategiju i plan kako da smršate na jedan suptilan način. Najvažnije, vi morate biti odlučni i ustrajni u namjerama. Vaša čvrsta volja je vaš odbrambeni mehanizam koji će skinuti taj višak kilograma.

Morate shvatiti da je to veoma lako izvesti ukoliko to zaista želite. Međutim, ukoliko želite da se pripremite za more, onda je vrijeme da počnete sa režimom već danas. Na primjer cilj je smršati 10 kg. Treba odmah odrediti vremenski rok za realizaciju. Rok 3 – 6 mjeseci.

Prepoloviti dnevne obroke

Što se tiče konkretnih mjera u kuhinji, smanjiti unos a povećati potrošnju znači prepoloviti dnevne obroke i izvršiti detaljnu analizu svake namirnice koja se unosi u tijelo (meso, povrće, voće, ostalo) kao i načina kako je pripremljena.

PROČITAJTE JOŠ:  Tri godine od smrti Đorđa Balaševića: Sjećanje na panonskog mornara

Izbaciti bijeli hljeb, peciva, kolače, kreme, slatkiše, grickalice, kafu i gazirane napitke. Umjesto pržene i pohovane hrane u vašu prehranu treba doći kuhana i na roštilju pečene namirnice kao što su riba, bijela piletina. Također, u prehranu ubacite mladi sir, obrano mlijeko, kuhano povrće, razne salate bez sosova i ulja.

Jedan od najvažnijih trenutaka u strategiji mršavljenja jeste određivanje cilja. Mnogi u ovu avanturu ulaze gotovo naivno, preambiciozno. Tempo mršavljenja ne bi trebao biti brži od 1 kg sedmično. To se postiže kada vaš dnevni kalorijski unos smanjite za 500 kcal. Ovo se može postići veoma lako strogom kontrolom jelovnika te intenzivnim treningom.

Sigurna formula

Dakle, reducirane kalorije s jedne strane i pojačan trening s druge strane je sigurna formula koja donosi rezultate. Samo morate biti strpljivi. Posebno su efikasni treninzi sa opterećenjem jer povećavanjem mišićne mase povećava se kapacitet potrošnje kalorija i ako pri tome reducirate obroke u količinskom smislu efekt je 100%.

1 kg masnog tkiva sadrži 7716 kcal. Smanjenjem kalorijskog unosa za 500 kcal dnevno tokom sedam dana izgubit ćete 0,5 kg sedmično. Ostalih 3500 kcal,odnosno 0,5 kg izgubit ćete trenažnim aktivnostima.

Kako reducirati obroke možda je i najveći problem kod izrade strategije mršavljenja. Sa patnjom izazvanom treningom nekako se lakše mirimo nego sa redukcijom unosa hrane. Jedini efikasan način je da i tu napravite strategiju koja se zove „određivanje količine namirnica  u pripremi hrane.

Svi mi imamo problem u određivanju količine namirnica u pripremi hrane. S obzirom da hrana predstavlja zadovoljenje osnovne fiziološke potrebe, većina nas s „gladnim očima“ ne može pravilno odrediti optimalnu količinu koja će zadovoljiti sve naše potrebe.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac u Srbiji nožem ubio bivšu suprugu i njenu majku

Optimalne količine su:

 • Obrok tjestenine ili žitarica je šolja. Ono što stane u šolju treba biti mjera u vašem tanjuru. Zapamtite, vaš želudac nije veličine kese za smeće. Da bi funkcionisao pravilno ne smije biti opterećen.
 • Obrok povrća je šolja kuhanog povrća.
 • Jedan obrok mesa je 100 gr (komad veličine kompjuterskog miša)
 • Obrok voća ne treba biti veći od teniske lopte u komadu ili narezan
 • Obrok žutog sira je 30 gr. Veličina dvije veće kockice za yamb
 • Obrok masnoće je jedna kašićica ulja ili putera
 • Obrok hljeba je jedna kriška
 • Obrok mlijeka ili jogurta je šolja
 • Dovoljno pizze je jedan komad. Maksimalno je ½ pizze.
 • Obrok supe je jedan tanjir i to do ruba tanjira.
 • Obrok kolača je 1 komad. Jedna kugla sladoleda, jedna palačinka itd.

Ako bi ste pretvorili ovo gore rečeno u kalorije dnevna kalorijska vrijednost ne prelazi između 1250 kcal do 1400 kcal (ako pojedete kolač). I kao reče dr. Kulier, mršavljenje nije ništa drugo nego mali prljavi rat sa samim sobom. Remen kod muškarca i suknja kod žene nikad ne lažu.

Piše: , magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener. Za sva pitanja dostupan na sd.semperparatus@gmail.com ili na telefon:+38761710158

Vezani sadržaj istog autora: 

Trenažni zahtjevi nogometne igre

VAŠE TIJELO RADI KAO MAŠINA, U KAKVOM JE STANJU?

ISTEZANJE I ROTACIONE VJEŽBE

KAKO SE ODREĐUJE INTENZITET VJEŽBANJA

SHAKE – MALI OBROCI I ZDRAV ŽIVOT

CELULIT – VRSTE I UZROCI

TRANSVERSUS ABDOMINIS I BOLOVI U LEĐIMA

PRESTANITE KUPOVATI LAŽNE SUPLEMENTE ČAROBNIH MOĆI  – HODAJTE!

HRANA KAO GORIVO TJELESNIH AKTIVNOSTI

I NAKON SVEGA FITNESS…

JOB DESCRIPTION I KOMPETENCIJE “LIČNOG TRENERA”

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nova hapšenja u Sarajevu: Dvije osobe privedene zbog krađe i ugrožavanja sigurnosti

Sarajevski policajci u ponedjeljak su uhapsili dvije osobe, sapćeno...

Drama u Tuzli: Zabio se u policijsko vozilo pa pokušao pobjeći, uhvaćen je

Na ulicama Tuzle danas se u poslijepodnevnim satima odigrala...

Lav ubio čuvara zoološkog vrta

Čuvara zoološkog vrta na nigerijskom univerzitetu ubio je jedan...

Sarajevski policajac dobio godinu zatvora: Sa ženom ukrao njenom suprugu 80.000 KM

Općinski sud u Sarajevu je prvostepenom presudom osudio Davora...