Celulit – vrste i uzroci

- Advertisement -

Čitajući knjigu dr. sc. Kuliera „Strategije mršavljenja“ došao sam na ideju da samo za danas prekinem monotoniju nastalu razbijanjem fitness mitova i napišem članak o strašnom neprijatelju žena – celulitu. Izbjegavam da pišem o prehrani jer toga imate na TV i previše. Ja preferiram doktora Mehmeta Oza mada je i on pretvoren u komercijalnu mašinu.

Moja današnja tema je celulit. Celulit se smatra najstrašnijim ženskim problemom i kao takav komercijalno je veoma iskorišten.

Nastanak celulita

Uzroci za nastanak celulita su hormonalni poremećaj u smislu viška estrogena, stagniranje limfne cirkulacije kao posljedica nedostatka kretanja i intoksikacija nastala uslijed loše prehrane i dehidracija.

Razlog zašto je borba protiv celulita veoma teška leži u činjenici da se radi o nekoliko uzroka koji djeluju istovremeno. Naslage grudvastog masnog tkiva koji se talože na bokovima i stražnjici javlja se kod svih žena u jednom periodu života i pored toga što se vodi računa o izgledu i tjelesnoj težini.

Kako kaže dr. sc. I.Kulier koža postaje deblja kao narandžina kora, nakupljaju se potkožne grudvice sala. Vremenom stvari postaju sve gore i gore. Celulit se javlja zbog velikog broja masnih stanica adipocita. Što je manje tjelesne aktivnosti to je više adipocita ispod kože.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Vezani sadržaj istog autora: Shake – mali obroci i zdrav život

Međutim ako mislite da je celulit masno tkivo koje se vježbom lako skida varate se, jer to nisu obične naslage. Zbog slabe cirkulacije krvi u tom sloju kože masne naslage se veoma teško daju maknuti. Sve metode uklanjanja celulita treba iskoristiti i napasti celulit simultano jer takav je i mehanizam njegovog nastanka.

Toksične tvari

Tanki sloj potkožnog masnog tkiva normalna je zaštita mišića, tetiva i živaca od hladnoće ili udara. Celulit nema nikakvu ulogu i predstavlja višak. Celulit nije vezan uz debljinu i po automatizmu redukcijom težine se ne može ukloniti. Stil života i prehrana imaju velikog uticaja u nastanku celulita. Najveći problem su toksične tvari i masnoće koje se stvaraju metabolizmom u tijelu.

Pored hormonalnih promjena koje žene doživljavaju već od puberteta veliku ulogu u nastanku celulita ima i genetika i hronična dehidracija.

Zašto muškarci nemaju celulit izražen u toj mjeri jeste zato što masne stanice u koži leže znatno dublje. U cilju smanjivanja i prevencije naslaga celulita ne postoji čarobno rješenje ali postoje pravila koja značajno pomažu u borbi protiv a to su konzumiranje malomasne hrane, većih količina vode, vježbanje barem tri puta sedmično i mašinska masaža pomoću endermologie stroja.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Od istog autora: 

PRESTANITE KUPOVATI LAŽNE SUPLEMENTE ČAROBNIH MOĆI  – HODAJTE!

HRANA KAO GORIVO TJELESNIH AKTIVNOSTI

I NAKON SVEGA FITNESS…

JOB DESCRIPTION I KOMPETENCIJE “LIČNOG TRENERA”

Kad govorimo o masaži utvrđeno je da ona poboljšava cirkulaciju u koži do 60% a mašinska masaža ili endermologie i do 200%. Međutim učinak traje samo 8 dana što znači da se treba redovno koristiti. Borba protiv celulita traži konstantnu pažnju i sistematski rad.

Počnite već danas sa detoksifikacijom organizma. Uzimajte mnogo svježeg voća i povrća, prirodnih voćnih sokova, integralnih žitarica. Prestanite pušiti, konzumirati alkohol, sodu, kuhinjsku so i šećer.

Vježbajte

Uzimajte dovoljno vode. Masažu možete obaviti i sami, prije kupanja,  peškirom po dijelovima tijela gdje ima najviše celulita. Nakon masaže peškirom tuširajte se maksimalno vrućom vodom koju možete podnijeti. Naravno nećete korsititi tako vrelu vodu da dobijete opekotine zbog kojih ćete završiti na hirurgiji. Akceleratori metabolizma u obliku pilula neće vam pomoći, vježbajte. To je jedini načn da ubrzate metabolizam.

Piše: Samir Zečević, magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener. Za sva pitanja dostupan na sd.semperparatus@gmail.com ili na telefon:+38761710158

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...