Hrana kao gorivo tjelesnih aktivnosti

- Advertisement -

Ljudska vrsta troši milijarde svake godine pokušavajući da izgubi kilograme. Postoje stotine dijeta koje garantiraju gubljenje težine. Činjenica je da su dijete privremeno rješenje konstantnom problemu.

Jedini način da smanjite težinu jeste da promijenite način razmišljanja o hrani.  Razlog broj jedan pretilosti je unošenje  previše kalorija.

vedoTajna permanentnog gubljenja kilograma jeste promjena u načinu razmišljanja o hrani. Vaš organizam treba hranu jer mu predstavlja gorivo. Hrana se kroz niz metaboličkih procesa pretvara u biohemijske supstance neophodne za funkcionalan rad vašeg organizma.

Te biohemijske supstance zadužene su za oporavak vašeg organizma bilo da se radi o redovnim metaboličkim procesima, bolesti ili kao posljedica unutrašnjeg trenažnog opterećenja.

Također, hrana vam daje energiju za nesmetano kretanje i obavljanje tjelesnih aktivnosti. Najbolji način da promjenite način razmišljanja jeste da naučite nešto o prehrani.

Ukoliko zaista razumijete kako vaše tijelo koristi hranu uspješno ćete promjeniti prehrambene navike. Mjenjajte vaše prehrambene navike polako jer ćete ih samo na taj način promjeniti za čitav život.

Tjelesna funkcija broj jedan u vašem organizmu je probava. Kineska tradicionalna medicina kaže da je želudac centar ravnoteže tjelesnih funkcija i centar energije. Ukoliko nešto naruši tu ravnotežu (loša hrana i piće) centar energije se pomjera i čitav sistem se urušava. Ukoliko je taj sistem permanentno narušavan kroz određeno vrijeme dolazi do razvoja bolesti.

Međutim, lako je reći jer mi uživamo u hrani. Prije par godina, prijatelj me zamolio da mu pomognem oko treninga i ishrane jer mu je to bukvalno naredio doktor. Paradoks je da se mi vježbanja sjetimo tek kad nam se zdravlje uruši, a tada može biti kasno. Dakle pristao sam i napravio sam mu plan treninga i ishrane. Njegov prvi pogled na dijetu bio je „pa ovdje je sve što ne volim“.  Neke stvari jednostavno nemaju alternativu.

PROČITAJTE JOŠ:  Novi udar na građane: U BiH opet poskupilo gorivo

VAŽNO: Sve što tokom dana unesete u organizam sadrži kalorije osim vode. Zapisujte sve što popijete i pojedete tokom dana. Iznenadićete se.

Odgovarajuća prehrana i program vježbanja obezbjediće vam i zdravlje i funkcionalnost organizma. Većina misli kako nema dovoljno vremena za vježbanje. Svako danas živi brzo i svi smo zauzeti. Postali smo robovi dnevne rutine i jednostavno moramo naći vremena za trening. Fitness treba postati prioritet broj jedan kao što je to dnevna higijena. Vaš energetski nivo i zdravlje zavisi od vaših fitness rutina.

Kreirajte vlastiti plan vježbanja i prehrane. Zdravo i funkcionalno tijelo vrijedi vam mnogo više od utrošenog vremena.  Količina vremena koja vam je potrebna da izgubite određen broj kilograma zavisiće prvenstveno o ciljevima koje ste postavili. Da bi ste izgubili 10 kg biće vam potrebno između 2,5 i 5 mjeseci. Ja ne bih žurio. Organizam se mora naviknuti na novi režim prehrane. Deset kiliograma nije samo realističan cilj nego je i također veoma siguran po vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da osobe koje gube težinu sporije duže se i zadržavaju na željenoj težini. Obično se dešava da ukoliko ste brzo izgubili težinu da će vam se kilogrami brže i vratiti.

Gubljenje kilograma

Gubljenje kilograma je stvarna borba za svakog od nas. Ja ne znam nikoga da je izgubio kile „od meraka“. Kada želite da smanjite vlastitu težinu a niste sigurni kako, postoje različiti resursi dostupni na internetu ili lokalno u zavisnosti od mjesta boravka. Savjete tražite isključivo od certificirane osobe koja će uzeti u obzir i vaš konstitucionalni tip i vaše ciljeve koje imate na umu. Idealno bi bilo da se po pitanju ishrane posavjetujete sa specijalistom nutricionistom sa iskustvom, koji razumije hranu, unos kalorija pa čak i kako pojedini tipovi tjelesne građe „surađuju“ sa hranom.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravične scene u Francuskoj: Poznati fudbaler prijeti samoubistvom zbog raskida s djevojkom

Još jedan element o kojem morate voditi računa jeste kontrola vaših dnevnih porcija. Nije bitno da li brojite kalorije ili  grame proteina/ugljikohidrata i ostalih nutritivnih elemanata sve dok se zdravo hranite. Nije važna količina kilograma koju želite da izgubite sve dok to radite na siguran i zdravlju prihvatljiv način.

Kad govorimo o gubljenju težine prvo šta želimo jeste da se riježimo tjelesne masnoće. Iako ste izgubili dva kilograma to ne znači da ste se riješili dva kilograma sala. Pola od te težine može biti gubitak mišićne mase uslijed neadekvatne dijete. Ono što svi želimo jeste gubitak sala uz minimalno žrtvovanje mišićja.

Kalorijski deficit

Jedini način reduciranja tjelesnih masti jeste kalorijski deficit koji se može ostvariti  kroz reduciranje kalorijskog unosa i „prženjem“ kalorija tokom vježbanja. Ako ste se odlučili da reducirate kalorije dijetom, konzumirajte 500 do 1000 kalorija manje od vaših dnevnih kalorijskih potreba. Ovakvo skromno smanjenje biće dovoljno da izgubite težinu a da ne dozvolite izgladnjivanje.

Piše: Samir Zečević, magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener. Za sva pitanja dostupan nasd.semperparatus@gmail.com ili na telefon:+38761710158.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stravične scene u Francuskoj: Poznati fudbaler prijeti samoubistvom zbog raskida s djevojkom

Kako javljaju francuski mediji, nogometaš Nice prijeti da će...

Predsjednik i sportski direktor FK Sarajevo napadnuti?

Ismir Mirvić, vlasnik FK Sarajevo, kao i Senijad Ibričić,...

Isplivali novi detalji tučnjave navijača u Sarajevu: Tri osobe povrijeđene

Grupa navijača fudbalskih kluba Željezničar i Sarajevo sukobila se...

Bivši selektor košarkaške reprezentacije BiH izazvao nesreću u centru Beograda

Legendarni srbijanski trener Duško Vujošević, koji je bio selektor...

Edin Džeko podijelio tužne vijesti: Preminuo otac Amre Silajdžić

Kapiten naše fudbalske reprezentacije Edin Džeko, na svom Instagram...