Kako se određuje intenzitet vježbanja

- Advertisement -

Vježbanje je važan element kontrole tjelesne težine i bilo koji program koji tvrdi drukčije ne bi trebao biti na vašoj listi. Šta vas očekuje kao početnika u teretani? Dolazite prvi put, upoznajete se sa instruktorom sumnjivog znanja i obrazovanja, plaćate članarinu i dovodite svoj život u opasnost.

adi_1Sesija počinje i vi se trudite iz petnih žila da odvježbate sve ono što pred vašu grupu postavlja instruktor. Pokušavate da savladate pokrete sami jer instruktor nema vremena samo za vas. Nakon pet minuta vježbanja niste u stanju da ponavljate pokrete, umor vas savladava.

Šta mislite kako se osjećaju srece i pluća nakon ove vaše avanture? Je li vas ikad neko upitao dok ste plaćali članarinu u teretani za vaše zdravstveno stanje? Ako jeste, svaka čast. Sutra se vraćate u istu teretanu, ali ipak upitajte za CV instruktora.

Grupe vježbača koje se formiraju po teretanama su veoma šarolike po pitanju godina i kardiorespiratorne spremnosti.

Vezani sadržaj istog autora: 

SHAKE – MALI OBROCI I ZDRAV ŽIVOT

CELULIT – VRSTE I UZROCI

Transversus abdominis i bolovi u leđima

I nikad se instruktori ne vode osobom koja je najlošije kardiorespiratorne spremnosti.  Ukoliko ste uporni i posvećeni doći ćete opet u tu istu teretanu jer nemate izbora a odluku ste donijeli, nema odlaganja borbe sa kilogramima.

Moji prijatelji vježbaju svakodnevno  u vlastitom domu ili u nekoj od sarajevskih teretana boreći se da zadrže trenutnu težinu ili da barem malo smanje pritisak kilograma ili godina. Mali broj pokušava da zadrži funkcionalnost organizma.

Skinuti kilograme je samo pola posla. Svakodnevno ste bombardovani raznim informacijama o čarobnim dijetama, čarobnim vježbama i fantastičnim spravama koje samo treba da kupite a sve ostalo će one same napravite.

Topljenje sala dok gledate TV – Glupost!

Vrhunac ljudske gluposti pored davanja pažnje Kardašijanima jeste uređaj koji vam topi salo na trbuhu dok vi gledate TV. Dakle, nove nauke, nove tehnologije, a stare laži.

Veoma važno je da razumijete tzv „kardio mit“. Kad sam spomenuo da je veoma važno riješiti se viška tjelesne težine sigurno ste pomislili na sate i sate kardio vježbanja. E, pa ni blizu…

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Trebinju: Radnik iz Turske poginuo

Možda i vi pripadate grupi koja utroši 45 minuta dnevno, šest dana u sedmici vozeći stacionarni bicikl ili trčite na pokretnoj traci želeći da (nadajući se) izgubite nešto tjelesnih masnoća. Kako to izgleda profesionalcu posmatrajući vas sa strane (ne ljutite se ako vam ne dajemo sugestije, i mi moramo od nečega da živimo).

Penjete se na bicikl ili na traku za trčanje i pratite dijagrame na malom display-u koji vam pokazuje (šatro, jer za svakog pokazuje isto, a moje i vaše srce nije isto) koliko otkucaja morate dostići da biste „radili“ na tzv. „zoni topljenja sala“.

Nakon 30 minuta trčanja na traci kad ste blizu infarkta odlučite da niste baš izgubili dosta kalorija, jer display nikad ne laže, promijenite nagib trake i idete malo uzbrdo. Dobro će vam doći kad krenete na sljedeću ekspediciju na Himalaje.

I tu se penjete oko 30 minuta. A mali display sad već pokazuje da ste u zoni topljenja sala koje se topi ko snijeg u proljeće. Moš mislit…

Aerobne vježbe

Nakon trake odlazite do najbliže pozicije da u miru odradite 50-ak trbušnjaka (naravno nepravilnih). Ovakav trening iz dana u dan radite već šest mjeseci i niste izgubili niti grama posljednja dva mjeseca. Ovo se ponavlja iz dana u dan jer ne želite da uradite nijedan trening sa opterećenjem, možete se „nabildati“.

E, ovo bi bio jedan praktičan osvrt na vježbanje. Međutim hajde da vidimo šta se krije sa naučne strane radi boljeg shvatanja.

Sve aerobne vježbe koriste kiseonik za podmirivanje energetskih potreba. Radi obezbjeđivanja dovoljno kiseonika za proizvodnju energije u mišićima dolazi do većeg kretanja vazduha u plućima, povećanog kretanja kisika u plućima prema krvotoku, povećanje opskrbe mišića krvlju bogatom kisikom putem ubrzanog rada srca, regulisanje protoka krvi kroz arterije u cilju povlačenja krvi iz organa koji nisu aktivni u mišiće, većeg kretanja kisika iz krvi prema mišićima i ubrzanog povratka krvi iz vena nazad u srce.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Sarajevu: Dva automobila se sudarila na raskrsnici

Pravilnim treningom vremenom dolazi do pozitivnih promjena u kardiorespiratornom sistemu.

Od istog autora:

PRESTANITE KUPOVATI LAŽNE SUPLEMENTE ČAROBNIH MOĆI  – HODAJTE!

HRANA KAO GORIVO TJELESNIH AKTIVNOSTI

I NAKON SVEGA FITNESS…

JOB DESCRIPTION I KOMPETENCIJE “LIČNOG TRENERA”

Najvažnija stvar za određivanje intenziteta vježbanja jeste broj otkucaja srca prilikom vježbanja.  Sposobnost da pratite broj otkucaja srca mogla bi da bude ključna za uspjeh.

Dvije metode

Postoje dvije metode za određivanje broja otkucaja srca jedna se zove „procenat maksimalnog broja otkucaja“, a druga je procenat rezerve broja otkucaja srca“ koja je tačnija od prve. Primjer naveden niže pokazuje kako izračunati broj otkucaja srca tokom treniranja koristeći broj otkucaja srca u stanju mirovanja i životno doba i kako procjeniti rezervu broja otkucaja. Muškarac, star 40 godina, loše kondicije uzet je za primjer

KORAK 1: Određivanje maksimalnog broja otkucaja oduzimanjem broja godina vježbača (gruba procjena)

220 – broj godina = maksimalni broj otkucaja srca

220 – 40 = 180 otkucaja u min

KORAK 2: Određivanje otkucaja srca u stanju mirovanja u minuti brojanjem pulsa u stanju mirovanja tokom 30 sekundi i množenjem sa 2. Ovo se radi kad ste potpuno opušteni.

Ukoliko je broj otkucaja srca u mirovanju 75 (na primjer) tada se rezerva broja otkucaja srca računa na slijedeći način.

180 – 75 = 105 otkucaja u min

KORAK 3: Izračunavanje broja otkucaja na treningu bazirano na 60% rezerve broja otkucaja srca (procenat je zasnovan na lošem nivou kardiorespiratorne spremnosti)

(0,6 x 105) + 75 = 138 otkucaja u min

Dakle, osoba loše kondicije, na početku trenažnog procesa, u dobi od 40 godina, ne smije preći 138 otkucaja srca u minuti tokom tjelesne aktivnosti.

Naravno kako se  treninzi budu povećavali tako će i procenti rasti do, po meni za osobu 40+, 80% ne više. Nećete na Olimpijske igre.

Piše: Samir Zečević, magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener. Za sva pitanja dostupan na sd.semperparatus@gmail.com ili na telefon:+38761710158

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo kompozitor Asim Horozić

Bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić preminuo je jutros je u...

Pronađen leš u šumi kod Olova

Četiri mjeseca nakon što je 57-godišnji Hamid Ferhatović nestao,...

Pet osoba povrijeđeno u sudaru dva automobila

Pet osoba je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći koja se...

Jezivo nasilje: Ženu pokušao da udavi jastukom

S.R. (34) uhapšen je u u Stepojevcu, zbog nasilja...

Horor u dvorištu kuće: Muškarcu mašina za lješnike zdrobila ruku

Muškarac (46) sa područja Đakova doživio je stravičnu povredu...