U Meksiku pronađen fosil guštera star 23 miliona godina

- Advertisement -

Istraživač Francisco Riquelme je na području jugoistočnog Meksika u kamenu ćilibara pronašao fosil guštera koji je živio prije 23 miliona godina, javlja agencija Anadolija. Riquelme je fosil pronašao u pokrajini Chiapas.

Gušter je dužine 4,5 centimetra i širine 1,3 centimetra te pripada porodici Anolis. Zbog činjnice da se gušter nalazi u kamenu ćilibar tj. fosiliziranoj smoli, meka tkiva njegovog tijela i koža u dobrom su stanju čak i nakon 23 miliona godina. Ovo nije prvi pronađeni fosil ove vrste guštera, no činjenica je da je baš ova vrsta nedavno otkrivena.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte neizvjesnu utrku u kojoj je Lana Pudar osvojila medalju

Naučnicima je poznato oko 400 vrsta guštera iz porodice Anolis. Oni su poznati po veoma profinjenim tehnikama kamufliranja. Kada žele da se zamaskiraju, jednostavno poprime boje okoline. Najstariji pronađeni fosilni ostaci sačuvani u ćilibaru stari su 230 miliona godina. Naime, prošle godine je u Italiji pronađen fosilizirani ostatak grinja.

Ćilibar je fosilizirana smola. Danas nerijetko možemo naći insekte koji su zarobljeni u smolu u trenutku kada je ona bila svježa, odnosno prije više desetina miliona godina. Zbog te činjenice naučnici danas mogu pratiti promjene kod pojedinih organizama na ćelijskom nivou.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...