Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih tvari u organizmu, pokazale su studije.
Tako su ova tri začina odlična za čišćenje pluća pušača, prenosi Radiosarajevo.ba.
Luk
Luk nazivaju i prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje dišnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protuupalnim djelovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse, piše Zadovoljna.hr.
Sadrži alicin koji uništava infekcije dišnog puteva, a mnoge su studije pokazale da je i učinkovit pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duhanskih proizvoda.
No, veće količine luka ne preporučuju se osobama koje imaju probleme sa želucem i probavnim sistemom.
Đumbir
Ovaj začin snaži imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu te uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela. Od đumbira se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.
Vrlo je potentan pa se dnevno ne bi smjelo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi konzultirajte se s liječnikom ili nutricionistom.
Kurkuma
Neke studije pokazale su da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih tvari kao posljedice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to prevenira bolesti dišnog sistema.
Kurkuma se tradicionalno koristi za curryje i druga indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka te raznih zdravih smoothieja. Da bi uživali u protuupalnim blagodatima kurkume, pomiješajte je s malo crnog papra.