Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

- Advertisement -

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i češće, objavila je u petak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), ukazujući na toplinske valove koji su ove godine pogodili dijelove Europe i prije službenog početka ljeta.

“Danas smo nažalost svjedoci onoga kako će izgledati budućnost”, rekla je Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Ekstremno visoke temperature koje su se proširile iz sjeverne Afrike na južnu Europu, a očekuje se da će pogoditi Švicarsku i Njemačku ovaj vikend, tipičnije su za srpanj i kolovoz, navodi WMO.

U nekim dijelovima Španjolske i Francuske, temperature su nedavno porasle više od 10 stupnjeva Celzijevih preko prosjeka za ovo doba godine, rekla je Nullis.

Španjolska, Portugal, Mađarska i Srbija također su pogođeni sušom, dok su izvan Europe izdana upozorenja na toplinske valove za gotovo trećinu stanovništva SAD-a ovaj tjedan.

Kao posljedica klimatskih promjena, toplinski valovi počinju ranije, postaju češći i ozbiljniji zbog koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi koje su na rekordnoj razini”, rekla je Nullis.

Toplinski valovi u Europi prijete sušama i požarima

Španjolska je na putu do najviših lipanjskih temperatura u posljednja četiri desetljeća, francuski departman zabranio je događanja na otvorenom, suša je pogodila talijanske poljoprivrednike, a vrućine natjerale Europljane da traže hlad i brinu zbog klimatskih promjena.

PROČITAJTE JOŠ:  Izmjena režima trolejbuskog saobraćaja od 6. juna do 16. augusta

Vrućina je tolika da je englesko luksuzno trkalište Royal Ascot Racecourse čak doživjelo rijetku promjenu protokola: gostima je bilo dopušteno skinuti šešire i jakne nakon što su članovi kraljevske obitelji prošli.

Toplinski val od početka tjedna pojačao se u petak, pa su temperature u području od Londona do Madrida bile gotovo rekordne, prema nacionalnim meterološkim službama.

“Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, nadoknađujte tekućinu i pazite na najranjivije kako ne bi patili od toplinskog udara”, savjetovao je španjolski premijer Pedro Sanchez u Madridu.

Temperature bi trebale doseći 40 do 42 stupnja Celzija u Madridu i Zaragozi, priopćila je nacionalna meteorološka agencija AEMET. Te temperature nisu zabilježene od lipnja 1981.

Poljoprivredna proizvodnja u sjevernim talijanskim regijama mogla bi se smanjiti za pola zbog suše jer je vodostaj rijeka i jezera zabrinjavajuće nizak i ugrožava navodnjavanje, poručuje udruženje poljoprivrednika.

Udruženje talijanskih komunalnih poduzeća Utilitalia upozorilo je ovaj tjedan da najduža talijanska rijeka Po proživljava najveću sušu u posljednjih 70 godina, zbog čega su mnogi dijelovi golemog, sjevernog plovnog puta potpuno presušili.

PROČITAJTE JOŠ:  Ovo su imena 102 ubijene djece u Prijedoru, najmlađa žrtva je Velid koji je imao tri mjeseca

U Francuskoj je departman Gironde sa sjedištem u Bordeauxu zabranio događanja na otvorenom, uključujući koncerte te događaje u zatvorenim prostorima bez klima uređaja, rekao je lokalni dužnosnik za javni radio.

“Svatko se suočava sa zdravstvenim rizikom”

U velikom dijelu Francuske u četvrtak su po prvi puta ove godine zabilježene temperature od 40 stupnjeva Celzijevih, a u subotu se očekuje vrhunac s 41-42 stupnja Celzijeva. “Svi su izloženi zdravstvenom riziku”, rekao je prefekt Fabienne Buccio za France Bleu radio.

Sredozemne su države sve više zabrinute kako klimatske promjene mogu utjecati na njihova gospodarstva i živote. “Pirenejski poluotok je sve suše područje i tok naših rijeka je sve sporiji”, kazao je španjolski premijer Sanchez, objavila je Hina.

Vatrogasci su se borili s požarima u nekoliko dijelova Španjolske, a najteže su pogođeni Katalonija na istoku Španjolske i Zamora u blizini granice s Portugalom. U Zamori je između 8500 i 9500 hektara zemljišta izgorjelo.

Portugal je pak pošteđen od toplinskog vala. U Lisabonu je temperatura oko 27 stupnjeva Celzijevih. Međutim, prošli mjesec bio je najtopliji svibanj u posljednje 92 godine, objavila je portugalska meteorološka agencija IPMA, upozoravajući da je suša pogodila većinu teritorija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Voz Ćiro ipak stiže u Sarajevo, biće upotpunjena Bistrička stanica

U Sarajevo ipak stiže voz "Ćiro" čime će se...

Šok za Hrvatsku: Albanija povela golom Ćazima Laćija

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Albanije u Hamburgu igraju svoj...

Obdukcija tijela potvrdila: Smrt muškarca u pritvoru zeničke policije je bila nasilna

Obdukcija preminulog u pritvorskoj jedinici PU Centar u Zenici...

Napao suprugu, ona ga teško pretukla i izbacila pred Dom zdravlja u Gradišci

Muškarca, koji je sa povredama po cijelom tijelu pronađen...

Hrvati i Albanci navijaju zajedno pred duel njihovih reprezentacija u Hamburgu

Fudbaleri Hrvatske i Albanija danas će odmjeriti snage od...