[life recept] Kolač od mrkve, cimeta i čokolade

- Advertisement -

Iako je dosta popularan u našim domaćinstvima, postoje još uvijek oni koji ga nisu probali i rado sufraju po netu za najrecpet ove ukusne slastice – kolač od mrkve, cimeta i čokolade.

Vrlo je zasitan, jer osim mrkve i cimeta, koji možda zvuče dijetalno, tu je i dosta čokolade, 🙂 pa može poslužiti kao slatki doručk uz kafu ili čaj.

Nakon brojnih pohvala na račun naše life domaćice, otkrivamo vam naš najrecept za kolač od mrkve, za koji vam je potrebno izdvojiti malo više od sat vremena.

Sastojci:

  • 0,5 kg mrkve
  • 4 jaja
  • 2 šolje brašna (2 dl)
  • 2 šolje šećera (2 dl)
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 vanil šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 g cimeta
  • 300 – 400 g čokolade za kuhanje
  • 2 dl mlijeka
  • 50 g putera

Pripema:

Mrkvu oprati, očistiti i izrendati, i to je najzahtjevniji dio posla. U drugoj posudi mikserom, na najmanjoj brzini, izmutiti sastojke: jaja, brašno, šećer, vanil šećer, prašak za pecivo, cimet, ulje i jogurt. Potom dodati mrkvu i sve to zajedno dobro izmiješati.

Rernu zagrijati na 180 stepeni. U četvrtasti pleh, prethodno malo podmazan uljem a potom posut brašnom, izliti sjedinjenu smjesu za pečenje. Peći 25-30 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je kolač pečen (ne lijepi se tijesto ukoliko jeste) i izvaditi da se ohladi nekih desetak do petnaest minuta.

Za to vrijeme u šerpi istopiti čokoladu za kuhanje, koju ste prethodno usitnili na manje komade, dodajući joj 50 grama putera i 2 dl mlijeka. Čokoladni preliv, nakon što se ujednači te ste sigurni da nema grudvica, prelijte po kolaču. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a potom dva sata u frižideru.

Izrezati na kockice, ukrasiti po želji komadićem voća. Jesti bez grižnje savijesti i ne pokušavati računati unesene kalorije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Njeno veličanstvo baklava: Koji je vaš recept?

Bajram za muslimane predstavlja veliku radost koju je najbolje...

Banane su voće koje bismo trebali jesti svaki dan: Evo i zašto

Banane su jedno od najpopularnijih vrsta voća u kojima...

BiH ima velike šanse u seoskom turizmu, Toplik je najbolji primjer za to

Bosna i Hercegovina postala je prva država jugoistočne Evrope...

Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

Bosanci i Hercegovci prvomajske praznike ne mogu zamisliti bez...

Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Iako je mnogima losos omiljeni izbor i jedan od...