Ljudi koji dodaju više soli u hranu tokom jela imaju veći rizik od prerane smrti, pokazalo je novo veliko istraživanje.
Istraživači sa Univerziteta Tulane za javno zdravlje i tropsku medicinu u New Orleansu u SAD-u analizirali su podatke od 500.000 odraslih koji su dio britanske Biobanke.
Otkrili su da oni koji uvijek dodaju so u hranu imaju 28 posto veći rizik od rane smrti u odnosu na one koji nikada ne dodaju više soli.
U dobi od 50 godina, muškarci izgube 1,5 godina, a žene 2,28 godina u poređenju s onima koji nikada ili rijetko dodaju dodatne začine.
Studija, koja je objavljena u European Heart Journalu u ponedjeljak, 11. jula, pratila je prehrambene navike učesnika u periodu od devet godina počevši od 2006. do 2010. godine.
Istraživači su rekli da nalazi ukazuju na nekoliko implikacija na javno zdravlje.
“Koliko znam, naša studija je prva koja procjenjuje vezu između dodavanja soli u hranu i prerane smrti”, rekao je glavni autor profesor Lu Qi.
“Dodavanje soli u hranu tokom jela uobičajeno je ponašanje u ishrani koje je direktno povezano s dugoročnom preferencijom pojedinca za slanom hranom i uobičajenim unosom soli”, pojasnio je.
“U prehrani zapadnih zemalja, dodavanje soli za stolom čini 6-20 posto ukupnog unosa soli i pruža jedinstven način za procjenu povezanosti između uobičajenog unosa natrijuma i rizika od smrti”, dodao je.
Qi je rekao da studija pruža nove dokaze da će modifikacija individualnih navika u ishrani, kao što je smanjenje unosa natrijuma, “vjerovatno dovesti do značajnih zdravstvenih koristi”.