PONOS BiH – učenik Fatih Žgalj donio prvu srebrnu medalju za BiH sa Svjetske geografske olimpijade

- Advertisement -

Na Svjetskoj geografskoj olimpijadi, u konkurenciji 55 država i 220 takmičara, učenik Fatih Žgalj osvojio je srebrnu medalju i time Bosni i Hercegovini donio prvu medalju sa jednog ovakvog takmičenja, prenosi Klix.ba.

Na 18. Svjetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Parizu učestvovala je ekipa Bosne i Hercegovine koju su činili Fatih Žgalj, Stefan Lazarević, Miloš Samardžić i Petar Jurošević. Tim su predvodili profesori Sead Srna i Dragan Ilić.

Od 2017. godine BiH učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Na evropskim olimpijadama iz geografije do sada su naši učenici osvojili više medalja. Međutim, svjetska olimpijada je veoma zahtjevno takmičenje sa tri nivoa zadataka koji se rade dva do tri sata.

PROČITAJTE JOŠ:  Tifa je prije 30 godina u Sarajevu pod opsadom sakupljao novac za ranjene građane

Prvi nivo čine zadaci iz svih oblasti geografije kroz analize određenih pojava i procesa. Drugi nivo čine praktični zadaci gdje se kroz swot analize, kartografske projekcije, dijagrame i urbane zone analiziraju određeni procesi, dok je treći nivo multimedijalni test gdje se kroz slikovne zadatke analiziraju i rješavaju određeni procesi i pojave.

“Imamo izuzetno talentovane takmičare iz mnogih oblasti, ali je godinama izostajala podrška sistema. Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje sada mijenjaju ovaj pristup. Posebnu pažnju ovim izvrsnim učenicima i učenicama u godinama koje dolaze pružat će Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, kroz segment izvrsnosti i liderstva. Čestitamo Fatihu, njegovom mentoru profesoru Seadu Srni, porodici, školama i školskim drugarima”, rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

PROČITAJTE JOŠ:  Obračun u Čapljini: Potegla se i puška, dvojica muškaraca u bolnici
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Kinez prošetao Sarajevom s loncem na glavi i misterioznom porukom

Na ulicama Sarajeva danas je zabilježen neobičan prizor koji...

Snažna eksplozija uznemirila stanovnike starog dijela Sarajeva: Oštećene dvije kuće, garaža i dva vozila

Stanovnike starog dijela Sarajeva uznemirila je snažna detonacija, nakon...

Tijelo žene izvučeno iz jezera

Tijelo nepoznate žene izvučeno je danas nešto prije podneva...