Istraživanje švedskih znanstvenika sa sveučilišta u Linkoepingu je pokazalo kako već i kratak period pretjeranog unosa hrane može promijeniti fiziologiju pojedinca te otežati kontrolu tjelesne mase, prenose mediji. Praćenjem 18 ispitanika prosječne dobi 26 godina znanstvenici su utvrdili da je veliki unos tzv. brze hrane u kombinaciji s odsutnošću tjelesne aktivnosti tijekom četiri tjedna dovodio do prosječnog povećanja tjelesne mase od 6,4 kilograma.
Kod tih je ispitanika i dvije godine kasnije bilo uočljivo povećanje udjela masnog tkiva u organizmu, upozoravaju istraživači. Znanstvenici napominju kako je 6 mjeseci nakon početka eksperimenta kod sudionika istraživanja zabilježeno privremeno smanjenje tjelesne mase, te kako su se suvišni kilogrami vratili oko 6 mjeseci iza toga.
U kontrolnoj skupini ispitanika s podjednakom razinom tjelesne aktivnosti, ali bez četverotjednog prejedanja brzom hranom, nije dolazilo do ovakvih varijacija u tjelesnoj masi. Istraživači na temelju toga zaključuju kako je ispitanicima u prvoj skupini postalo znatno teže izgubiti suvišne kilograme te održavati normalnu tjelesnu masu.
(Fena)