Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

- Advertisement -

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je sjajno. Međutim, ukoliko niste redovno vježbali, nije kasno da počnete, piše portal Prvo zdravlje.

Fizička aktivnost može pomoći da se lakše savladaju neki od neugodnih simptoma menopauze – valovi vrućine, bol u zglobovima i problemi sa spavanjem. Vježbanje također smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih sudova, šećerne bolesti i osteoporoze. Osim toga, pomaže u kontroli tjelesne težine i topi masnoće na stomaku. Efekti vježbanja toliko su snažni da pozitivno utječu na svaki organski sistem u tijelu.

Ostanite u formi

Mnoge poteškoće starenja povezane su s neaktivnim načinom života. Iako je vaša starosna dob 55 godina, vaša biološka dob može biti 35 – ako dosljedno pratite program vježbanja. Prije nego što počnete, posavjetujete sa svojim ljekarom, posebno ako imate neki od faktora rizika za srčane bolesti (pušenje, visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes ili porodična anamneza).

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Kompletan fitnes program mora uključivati ​​sljedeće:

Aerobne vježbe

Hodanje, trčanje, plivanje i plesne vježbe dobre su za isprobati. Aerobne vježbe rade na velikim mišićima u vašem tijelu, pogodujući kardiovaskularnom sistemu i težini. Radite do 20 ili više minuta po sesiji, tri ili četiri dana u sedmici. Uvjerite se da možete proći “test razgovora”, što znači vježbanje tempom koji vam omogućava da nastavite razgovor.

Trening snage

Podizanje utega za mišiće ruku poboljšava vašu snagu i držanje, održava snagu kostiju, smanjuje rizik od ozljeda donjeg dijela leđa, a također vam pomaže u održavanju dobrog mišićnog tonusa. Započnite s težinom utega koju možete podnijeti bez previše napora i napravite osam ponavljanja. Postepeno dodajte do dvanaest ponavljanja.

Istezanje

Vježbe istezanja pomažu u održavanju fleksibilnosti i dobrog raspona pokreta u zglobovima. Također, ove vježbe smanjuju rizik od ozljeda i bolova u mišićima. Joga i pilates dobri su oblici vježbe istezanja jer održavaju snagu trupa i povećavaju stabilnost.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Neka vježbanje postane dio vaše dnevne rutine

Svaki pokret se računa. Ako ste previše zauzeti za redovni trening, potražite druge načine da budete u pokretu. Istraživanja pokazuju da svi dodatni koraci koje napravite tokom dana doprinose boljem sveukupnom zdravlju. Evo nekoliko ideja kako da budete aktivniji:

– Nabavite psa i izvodite ga u šetnju svaki dan.

– Idite stepenicama umjesto liftom.

– Prošetajte do vaših saradnika i kolega umjesto da šaljete e-poštu.

– Hodajte brzo kad god možete. Uvijek nosite udobne cipele ili ih ponesite sa sobom, tako da vam pješačenje bude glavni način prijevoza.

– Pronađite sport, igru ​​ili aktivnost koja vam se dopada. Ostaćete posvećeni vežbanju ako radite nešto u čemu uživate.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...