Koje su to zdravstvene koristi aronije?

- Advertisement -

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim od najizdašnijih izvora antioksidansa. Bobice aronije rastu na grmlju i tradicionalno su ih koristili indijanci kao lijek protiv prehlade, piše portal Prvo zdravlje. Ako možete podnijeti njihov oštar i opor okus, sirove ili smrznute jednako su dobre za vas!

1. Smanjuje rizik od raka

Istraživanja pokazuju da bobice aronije mogu zaštititi tijelo od određenih vrsta karcinoma – posebno raka dojke i debelog crijeva. Laboratorijske i animalne studije pokazale su da antocijanini prisutni u bobicama mogu reducirati rast ćelija raka debelog crijeva za skoro 60 posto.

Ekstrakti ovog bobičastog voća dokazano smanjuju slobodne radikale u krvi, što zauzvrat smanjuje oksidativni stres u tijelu.

2. Poboljšava zdravlje srca

Antioksidativni efekti, ne samo da pomažu kod raka već mogu održavati vaše srce zdravijim – naročito ublažavajući stanja u okviru metaboličkog sindroma, poput hiperholesterolemije (visokog holesterola u krvi) i/ili hipertrigliceridemije (povišenih triglicerida u krvi).

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

3. Bori se protiv dijabetesa

Bobice aronije mogu spriječiti ili usporiti nastanak dijabetesa boreći se protiv inzulinske rezistencije u tijelu. Pored toga, otkriveno je da bobice snižavaju nivo glukoze u krvi i smanjuju pretilost te jačaju imunološku funkciju i smanjuju upale povezane s bolešću.

4. Bogata antioksidansima

U poređenju sa drugim bobičastim voćem, aronija sadrži superiorne količine antioksidansa. Naime, bobice aronije odličan su izvor polifenola koji inhibiraju slobodne radikale u krvotoku.

Jedan od studija uočila je ekstrakti bobica aronije smanjuju oksidativni stres izazvan uzimanjem lijekova iz grupe antipsihotika. Također, pokazalo se da bobice smanjuju štetnu aktivnost patogenih bakterija, kao i da smanjuju rast i upalu ćelija raka, kao što smo ranije spomenuli.

5. Bori se protiv visokog krvnog pritiska

Visok krvni pritisak nastaje, između ostalog, i uslijed kontrakcije arterija (tzv. vazokonstrikcije) koja tjera krv da teče kroz naše tijelo pod intenzivnijim pritiskom nego što bi trebalo. Ovo može postati trajno stanje povišenog krvnog pritiska u krvotoku jer arterije mogu imati problema s opuštanjem (širenjem) ili vazodilatacijom, što može dugoročno ometati protok krvi vodeći do bolesti koronarnih arterija. Studije iz 2013. i 2015. godine pokazale su da bobice aronije mogu zaštititi od ovog stanja tako što djeluju vazodilatatorno uz snižavanje krvnog pritiska.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

6. Jača imuni sistem

Visok nivo antioksidanata u aronijama, ne samo da podržava vaš imuni sistem već ga može i ojačati. Pokazalo se da ekstrakt iz ovih bobica smanjuje aktivnost štetnih bakterija smanjujući njihovu proizvodnju zaštitnog biofilma.

Studije na ljudima pokazale su snažno smanjenje učestalosti infekcija urinarnog trakta kod pacijenata u staračkim domovima dok su konzumirali sok od aronije. Bobice također mogu inhibirati oslobađanje proupalnih supstanci u tijelu, smanjujući vjerovatnoću pojave bolesti uzrokovanih upalom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...