U prvoj polovici ove godine u Bosni i Hercegovini zabilježen je smanjen broj otrovanih građana putem hrane, izjavio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić nakon sastanak na kojem je riječi bilo o aktivnostima usmjerenima ka sprječavanju pojava bolesti uzrokovanih hranom.
Sastanku održanom u sjedištu Agencije u Mostaru nazočili su predstavnici vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) te mjerodavnih inspekcijskih organa. Govoreći o konkretnim pokazateljima, Mačkić je naglasio da je u prvih šest mjeseci u BiH obrađeno 84,000 uzoraka hrane, od čega je nešto više od 4 posto uzoraka bilo higijenski neispravno.
“Na osnovu sagledanih podataka prikupljenih od svih nadležnih institucija u BiH mogu izjaviti da u ovoj godini imamo smanjen broj otrovnih građana putem hrane, što pokazuje da naše mjere daju rezultate”, kazao je Mačkić. Kada je u pitanju sigurnost hrane, prema ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina u rangu zemalja Europske unije, dodao je.
Na današnjem sastanku najavljena je opsežna akcija kontrole proizvođača hrane te ugostiteljskih objekata u kojima se hrana priprema i konzumira. Akcija će u sljedećih tridesetak dana započeti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a zatim se nastaviti u cijeloj zemlji.
(Fena)