NASA tvrdi da je na Marsu nekada bio “veliki okean”

- Advertisement -

Prema istraživanju Američke svemirske agencije (NASA), na četvrtoj planeti u Sunčevom sistemu Marsu nekada je postojao “veliki okean”, prenosi Anadolu Agency (AA). U istraživanju koje je objavljeno u magazinu “Science” navodi se kako su istraživači ustanovili da je prije četiri milijarde godina na Marsu postojao okean veći od Arktičkog okeana.

Istraživači su tokom istraživanja ispitivali dvije različite vrste vode u atmosferi Marsa, te su ustanovili da se jedna od njih sastoji od dva atoma vodika i jednog kisika, odnosno da se radi o običnoj vodi “H20”. Druga vrsta vode u sebi umjesto vodika sadrži izotop teškog vodika (deuterij), odnosno radi se o poluteškoj vodi HDO.

Geronimo Villaneueva, iz NASA-inog Centra za svemirske letove, izjavio je da kada se usporedi voda iz atmosfere Crvene planete i sastojci njenog tla može se pretpostaviti da je na Marsu nekada bila velika količina vode.

Villaneueva je kazao kako su izračunali postotak HDO-a i H20-a u atmosferi Marsa, na osnovu kojih su također ustanovljene promjene na planeti kao i količina vode koju je planeta do danas izgubila.

On je dodao da je okean koji se nalazio na sjevernoj hemisferi planete prekrivao oko 29 posto ukupne površine Marsa, a na nekim mjestima je dostizao dubinu do 1,6 kilometara.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...