Ljudski faktor dovodi zemlju u novu geološku epohu

- Advertisement -

Međunarodna grupa naučnika poznata kao Radna grupa Antropocen tvrdi da je Zemlja, zbog izrazitog uticaja čovjeka na okoliš, ušla u novu geološku epohu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema najnovijoj teoriji, moguće je da je ovaj geološki period počeo 1950. godine, jer zbog širenja betona, aluminijuma, plastike, gasova, uglja i nuklearnog naoružanja u tom trenutku na Zemlji više nisu samo ostajali tragovi ljudskog djelovanja, već je ekosistem cijele planete počeo da se mijenja.

Naučnici tvrde kako je Zemlja izašla iz epohe holocena, koja je započela prije 11.700 godina, kada je završilo posljednje ledeno doba i ušla u novu epohu nazvanu antropocen.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte neizvjesnu utrku u kojoj je Lana Pudar osvojila medalju

Upozoravaju da se industrijskom zemljoradnjom tlo naveliko prekopava, a da će buduće sedimentne stijene svjedočiti o ljudskim intervencijama u prirodi.

Snage prirode poput vulkana, udara asteroida i potresa i klimatske promjene oblikovale su planetu Zemlju. Na te promjene danas utiče ljudski faktor, a globalno zagrijavanje mnogim je naučnicima dokaz za to.

Colin Waters iz Britanskog geološkog zavoda ističe da su ljudi dugo uticali na životnu sredinu, ali da se odnedavno pojedini materijali šire Zemljom velikom brzinom, što ostavlja trag u sedimentu.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte neizvjesnu utrku u kojoj je Lana Pudar osvojila medalju

“Sagorjevanje fosilnih goriva raširilo je čestice pepela širom svijeta, što se poklapa i s distribucijom radioizotopa izazvanih testiranjem nuklearnog oružja”, kazao je Waters.

Otkad je ovaj izraz skovan u 20. stoljeću, broni stručnjaci pokušavali su da odrede trenutak u historiji Zemlje i ljudskog društva u kom je nastupio antropocen, a iz Radne grupe Antropocen su najavili da će i u budućnosti raditi na prikupljanju dokaza kako bi se ovaj termin za novu epohu trajno definisao.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...