Biljka spasiteljica – Kadulja

- Advertisement -

Kadulja ili žalfija je jedna od najmoćnijih ljekovitih biljaka. Njezin botanički naziv je ‘Salvia’ što dolazi od latinskog izraza ‘salvare’ (spasiti).

Snaga kadulje je u eteričnim uljima, a za liječenje se koriste cvjetovi i listovi. Ima višestruke koristi, a najviše djeluje antibakterijski, antiseptički i protugljivično. Također, preporučuje se za snižavanje povišene temperature, ublažavanje bolova, jačanje krvožilnog sustava, a stručnjaci napominju da stimulira cirkulaciju, smiruje upale, pomaže kod depresije, ublažava stres, dobra je za jetru i cijeli probavni sustav.

Opće poznata je njezina korist kod urinarnih tegoba, pa čak i kod reumatskih problema. Kadulja sadrži više od 160 različitih tipova polifenola, biljnih spojeva koji u tijelu djeluju kao antioksidansi, koji su vrlo važni u preventivnom jačanju imunog sistema.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Obiluje vitaminom K: u jednoj čajnoj kašiki je deset posto dnevnih potreba za ovim vitaminom važnim za zdravlje i gustoću kostiju. Kadulja snižava ukupni i “loš” kolesterol, a podiže razine “dobrog”.

 Tradicionalno se kadulja koristi za ublažavanje tegoba menopauze, jer neki njezini sastojci djeluju slično estrogenu. U jednom je istraživanju uzimanje suplementa kadulje tijekom osam tjedana dovelo do značajnog smanjenja pojavnosti i intenziteta valunga. Istraživanja na životinjama pokazala su da se kadulja može boriti protiv nekih tipova raka, uključujući rak usne šupljine, debelog crijeva, jetre, vrata maternice, dojke, kože i bubrega. Potiskivala je rast tumorskih stanica, ali i poticala njihovu smrt.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Kadulja se koristi svježa i sušena, najčešće kao kao čaj i ulje. Pijenje pretjerane količine čaja od kadulje (više od pet šalica na dan) može toksično djelovati. Čaj od kadulje dobro je i grgljati jer neutralizira mikrobe koji potiču stvaranje zubnog plaka i karijesa. Pomaže kod afti, problema s desnima, grlom i krajnicima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...