Ljekovita svojstva nevena

- Advertisement -

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi se u medicinske svrhe već stotinama godina. Ovo su neke od potencijalnih zdravstvenih koristi nevena.

Zacjeljivanje kože

Najpopularnija upotreba nevena, od davnina do danas, bila je za liječenje rana, opekotina, osipa, svrbeža, ugriza i oteklina. Utvrđeno je da neven ima sposobnost poticanja regeneracije kože – poticanja rasta novog zdravog tkiva, povećanja protoka krvi u oštećeno područje, jačanja proizvodnje kolagena (koji učvršćuje i jača kožu), hidratiziranja suhe kože i ubrzavanja procesa oporavka kože nakon operacije ili oštećenja, piše portal Prvo zdravlje.

Vjeruje se da je sposobnost nevena u liječenju rana posljedica stimulacije proizvodnje epitelnih ćelija (ćelija koje čine vanjski sloj kože), uglavnom kao rezultat prisutnosti glikoproteina i nukleoproteina. Također, povezan je s pojačanim metabolizmom ćelija kože i stimulacijom metabolizma kolagena.

PROČITAJTE JOŠ:  Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Prirodni antiseptik/protuupalno sredstvo

Još jedna dobro istražena korist upotrebe ekstrakta nevena jeste njegova primjena u obliku kapi u unutrašnjost vanjskog ušnog kanala kako bi se pomoglo u liječenju bakterijskih infekcija uha i smanjila bol. Utvrđeno je da ove kapi mogu smanjiti oticanje i upalu unutrašnjeg dijela uha tokom samo nekoliko dana korištenja.

Antioksidans

Ulje nevena izvrstan je izvor antioksidansa. Ovo prekrasno, narandžasto-žuto ulje bogato je karotenima i karotenoidima – spojevima koji su odgovorni i za prelijepu boju ove biljke. Ove fitohemikalije preteče su (provitamini) za proizvodnju snažnog antioksidansa – vitamina A.

PROČITAJTE JOŠ:  Mali manekeni NovamaS agencije o njihovoj učiteljici: Alma nam je kao druga mama, pažljiva i brižna

Konjunktivitis/upala oka

Istraživanje je pokazalo da je ekstrakt nevena učinkovit u liječenju konjunktivitisa i drugih upalnih stanja sluznice oka. Ekstrakt pokazuje antibakterijska, antivirusna, antifungalna i imunostimulirajuća svojstva za koja se pokazalo da smanjuju infekcije oka. Ovi ekstrakti također štite vid, štiteći osjetljiva tkiva oka od ultraljubičastog zračenja i oksidativnog oštećenja tkiva oka.

Čaj od nevena može se konzumirati za njegu kože, kao sredstvo protiv gljivica i za umirenje crijevnog trakta. Čaj je veoma ukusan i ima blago detoksicirajuće djelovanje.

Ulje nevena može se koristiti za njegu kože i masažu tijela, a može se nanijeti i direktno na oštećenu kožu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...