Astronomi otkrili da su polovi Mjeseca pomjereni za šest stepeni

- Advertisement -

Astronomi Američke svemirske agencije (NASA) kažu da je prije tri milijarde godina došlo do vulkanske eksplozije koja je prouzrokovala pomjeranje sjevernog i južnog pola, odnosno pomjeranje ose za šest stepeni (201 kilometar)

Astronomi su otkrili da je na polovima Mjeseca došlo do promjena koje je prouzrokovala vulkanska eksplozija od prije tri milijarde godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Astronomi su ispitivali podatke koje je prikupio svemirski brod “Lunar Prospector”, koji je Američka svemirska agencija (NASA) 1998. godine lansirala na Mjesec.

Ustanovljeno je da se blizu polova Mjeseca nalaze dva područja bogata hitrogenom. Naime, radi se o smrznutim masama vode, a kako astronomi navode došlo je do pomjeranja ovih masa.

Pretpostavlja se da je do promjena došlo prije tri milijarde godina, kada je na ovom mjestu došlo do vulkanske eksplozije. Također, astronomi kažu da je ova eksplozija prouzrokovala pomjeranje sjevernog i južnog pola, odnosno pomjeranje ose Mjeseca za šest stepeni (201 kilometar).

Ako bi do slične promjene došlo na Zemlji astronomi smatraju da bi došlo do pomjeranja Grenlanda.

Istraživanje NASA-e objavljeno je u magazinu “Nature”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...