Ivana Španović – Zbog nje svi vole atletiku

- Advertisement -

Najbolja srbijanska atletičarka Ivana Španović postala je nedavno prvak svijeta u skoku u dalj na dvoranskom Svjetskom prvenstvu u engleskom Birminghamu.

Na taj način Španović je u dvorani spojila evropsko (Beograd 2017.) i svjetsko zlato, jedino koje joj je nedostajalo poslije srebra (Portland 2016.) i bronze (Sopot 2014.godine).

Dakako, u prve dvije serije u Birminghamu skočila je 6,89 i 6,74 metara, u trećoj je prestupila, dok je u četvrtoj ostvarila najbolji rezultat u svijetu ove godine – 6,96 metara. Dotakla je vrh na spektakularan način.

Ivana Španović - Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool
Ivana Španović – Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

Sjajnim skokom dotakla vrh

Poslije fantastičnog skoka nije morala ni nastupiti u posljednje dvije serije i dominantno je stigla na planetarni krov. Ovoga puta nije dozvolila da joj se desi situacija iz augusta 2017. godine kada je na Svjetskom prvenstvu u Londonu u dramatičnom finalu ostala bez medalje, a razlog je bio bizaran.

U posljednjoj seriji činilo da je Španović skočila najdalje od svih konkurentica, pri doskoku joj se odvojio donji dio startnog broja i ostavio trag u pijesku bitno kraći od mjesta gdje je srbijanska atletičarka doskočila.

Razlog koji je presudio da Španović ostane bez medalje ostavio je i javnost u čudu. Ivanin najbolji skok ostao je onaj ostvaren u drugoj seriji od 6,96 metara i za samo jedan centimetar ostala je bez bronze koja je pripala Amerikanki Tiani Bartoletti. No, to je nije pokolebalo.

Ivana Španović - Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool
Ivana Španović – Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

“Takmičenje je gotovo, ali moja odlučnost da budem najbolja na svijetu samo je jača. Hvala svima na porukama podrške i ljubavi”, objavila je tada Španović putem Instagrama. I uspjela je u namjeri da korača stazama uspjeha i osvoji jedinu medalju koja joj je nedostajala u riznici trofeja. Odlikuje je htijenje i želja za pobjedom. Premda je imala teške zadaće uvijek je bila spremna da se suoči s izazovima i nastavila je s novim pohodima na svjetski vrh. Posle dve svjetske, te po jedne evropske i olimpijske bronze, po jednog svjetskog srebra u dvorani i na otvorenom, dva evropska zlata u dvorani i jednog na otvorenom, Ivana je stigla do prvog svjetskog zlata. Zasluženo! Čak i u trenucima kada nije bila na očekivanom nivou držala je visoke kriterije koje je uvijek iznova potvrđivala. Danas je ,bez dvojbe, jedna od najboljih atletičarki svijeta. Osobe jačeg spola, ali i ljudi iz regije upravo zbog nje vole atletiku – zbog Ivane Španović.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

’’Posle toliko pokušaja i drugih medalja i dobrih skokova konačno sam izvela zlatni skok. Mnogo sam sretna’’, rekla je Španovićeva posle trijumfa u Birmingemu.

Jedina atletičarka iz Srbije koja je postala prvak svijeta

Također, Ivana Španović ostat će zauvjek upamćena kao prva atletičarka iz Srbije koja je postala šampionka planete. Zanimljivo, prije deset godina postala je juniorski prvak svijeta. Nakon jednog desetljeća ponovila je isti uspjeh, ali u seniorskoj konkurenciji. Ivana je rođena 10. maja 1990. godine u Zrenjaninu.

Osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2008. i Ljetnoj univerziji 2009. godine. Bila je izabrana za najboljeg mladog sportistu u Srbiji 2008. godine. Španović je sudjelovao na kvalifikacijskom krugu na Olimpijskim igrama 2008. godine i bila je finalist na Olimpijskim igrama 2012. godine.

Godinu 2013. započela je na Evropskom prvenstvu u zatvorenom kad je bila na petom mjestu. Na Svjetskom prvenstvu na otvorenom do tada je postigla najbolji rezultat u svojoj karijeri, bronzanu medalju s novim nacionalnim rekordom od 6,82 metra. Olimpijski odbor Srbije je stoga proglasio najboljom sportašicom godine. Od Svjetskog prvenstva 2013. Španović je osvojila medalje u 9 uzastopnih velikih prvenstva. Postavila je 30 nacionalnih rekorda, 12 na otvorenom, 18 u zatvorenom prostoru.

Dva puta je izabrana za najbolju sportistkinju Srbije u izboru Olimpijskog komiteta, i to 2013. i 2015. godine. Istih godina proglašena je za najbolju atletičarku Balkana. Sagledavajući dosadašnji Ivanin učinak, utisci su sjajni.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar
Ivana Španović - Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool
Ivana Španović – Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

Omiljeni broj 7

Svojim nastupima očarala je sve zaljubljenike u kraljicu sportova – atletiku. Tokom karijere naglašavala je kako joj je omiljeni broj 7. Bez obzira u kakvoj situaciji se nalazi spremna je posegnuti za novim rješenjima. No, put do zvijezda bio je trnovit, a Ivana je uložila mnogo truda da bi postala prvakinja svijeta.

U intervjuima je naglašavala kako ima tačan program rada, naročito u periodu u kojem se intenzivno priprema za predstojeća takmičenja. Svaka finesa je izuzetno važna za nju i zahtjeva brojna odricanja. Svoj radni dan Ivana počinje jutarnjim treningom nakon kojeg odmara uz šetnju i piće s prijateljima ili dečkom Vladom.

Nakon popodnevnog drugog treninga još sat vremena radi fitnes i masažu. Na spavanje ide najkasnije u 23:00 sata. Podvlači kako teško podnosi dugo odsustvo od kuće bez obzira koliko se trudila da vrijeme na putovanju iskoristi na najbolji mogući način. Djetinjstvo je provela u rodnom Zrenjaninu, a porodica joj je najveća inspiracija. Često kroz smijeh zna izjaviti kako je njen uspjeh – porodična tajna. Ispred kuće je njen otac dvorište pretvorio u teretanu, a najčešće je vježbala na razboju.

Ivana Španović - Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool
Ivana Španović – Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

”Otac je vjerovao da sam stvorena za nešto veliko”, govorila je Ivana koja je godinama gazila ka novim uspjesima.

Iz kuće najčešće izlazi u trenerci i bez šminke, osim u posebnim situacijama. Ima veliku opsesiju patikama i kaže da ima strah da ih prebroji koliko ih ima. Tokom karijere bila je svjesna da je uz urođeni dar potrebno mnogo rada, bezbrojni sati treninga i hiljade malih koraka koji vrhunski svjetski sportisti trebaju učiniti da stignu do vrha. Rijetku su uspjeli, a među njima je Ivana. Za nju je priča uvijek ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta. Trenutno živi svoj san…

Ivana Španović - Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool
Ivana Španović – Photo Credit: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...