Četiri namirnice koje pomažu da mozak bolje funkcionira

- Advertisement -

Svi znamo da je mediteranska prehrana – prepuna ribe, povrća i maslinovog ulja – jedna od najzdravijih na svijetu. Njezin povoljan utjecaj na zdravlje dosad su potvrdila brojna svjetska istraživanja, a odavno je povezana i s dugovječnošću.

Međutim, najnovija studija otkrila je da mediteranski režim prehrane može poboljšati rad mozga – a četiri namirnice naučnici su istaknuli kao posebno korisne.

Zeleno lisnato povrće

Lisnato zeleno povrće poput špinata, kelja, blitve, raštike i zelene salate bogato je vitaminom K i snažnim antioksidantima, a dokazano je da štite mozak od toksičnih slobodnih radikala i usporavaju kognitivni pad. Istraživanje je pokazalo da ako osoba jede lisnato povrće svakog dana ima kognitivne sposobnosti koje su 11 godina „mlađe“ u odnosu na osobu koja ne jede to povrće.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Riba

Većina riba, naročite one masnije poput lososa, sadrži omega 3 masne kiseline koje su neophodne za sve aktivnosti mozga, a ujedno djeluju i na podizanje imuniteta jer djeluju protuupalno. Dovoljno je da unesete 100-120 g ribe, dva do tri puta sedmično. Ribe koje su najbolji izvori omega 3 masnih kiselina su: tuna, skuša, losos, jesetra, cipal, strijela, inćuni, srdele i pastrmka.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Cjelovite žitarice

Ugljikohidrati su najvažnija hrana za mozak, jer ga opskrbljuju energijom. Birajte kompleksne ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom koje sporo otpuštaju glukozu u krv. To su proso, integralna riža, ječam i zob.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje izvrstan je izvor polifenola, jakog antioksidansa koji može spriječiti probleme koji se događaju s mozgom zbog starenja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje pojačava sposobnost pamćenja i učenja te smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...