Video: Upravljanje internetom – Internet governance

- Advertisement -

„Internet se svakodnevno mijenja, a izmjena nad kontrolom centralnog nervnog sistema interneta, ako se tako moze nazvati, i načina upravljanja interneta je možda i najveća u posljednjh 20 godina. Želja mi je da skrenem pažnju na ovu temu, s obzirom da BiH često kasni za ostalim dijelom planete po pitanju ovih stvari, ali ovaj put imamo priliku da budemo aktivni učesnici prekretnice u razvoju interneta kao globalne mreže”. O temi „Upravljanje intertnetom – Internet governance“ razgovara sa svojim gostima: Sašom Mrdovićem, profesorom na Univerzitetu u Sarajevu, koji je ekspert za kriptografiju, organizacionu sigurnost i forenzičku analizu, a odnedavno i direktor UTIC-a, Nebojšom Regoje, Šefom odjela za odnose sa javnošću Ministarstva inostranih poslova BiH, koji je bio jedan od inicijatora i organizatora prvog internet governance foruma u BiH, Valentinom Pelizzer iz One World Platform organizacije koja je također inicijator prvog BiH internet governance foruma i Aleksandrom Todorovićem, blogerom koji je analizirao i prvi objavio detalje o Hack Team softwareu i njegovom korištenju u BiH. Osim o upravljanju internetom, razgovarat će i o temama kriminala, sigurnosti i privatnosti na internetu.

Pogledajte snimak dijaloške emisije Ja biram goste koja je emitovana na TV1, a koju uređuje i vodi Edis Jašarević, freelance novinar i aktivista. Edis je diplomirani menadžer poslovnih finasija, ali karijeru gradi u sferi novinarstva i interneta. Paralelno sa radom na internet stranicama koje su krajem 90-tih bile rijetkost u BiH, radi i na televiziji i u printanim medijima. 10 godina je radio kao komentator utrka Formule 1, a prvi web sajt koji je napravio bio je BiH Ferrari klub.

Radio je kao novinar za više medija koji se bave automobilizmom te kao direktor i glavni urednik Auto Magazina. Posljednjih sedam godina se najviše bavi društvenim mrežama i političkim temama, aktivizmom, i “social network journalism-om”, gdje koristeći društvene mreže izvještava o dešavanjima u BiH i regionu. Jedan je od pokretača OvoJeBiH projekta, koji ima za cilj da prikaže pozitivnu i lijepu BiH, ali i Mi2.ba portala koji ima za cilj plasiranje objektivnih informacija. Posljednje dvije godine bavi se i razvojem aplikacija za smartphone uređaje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Zuckerberg priprema veliki redizajn

Facebook kakav danas koristi skoro 3 milijarde ljudi uskoro...

Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos...

Da li bojler potroši čak 60% struje u domaćinstvu?

Bojleri je najveći potrošač struje u iznenađujuće velikom broju...

[video] Pogledajte ove pokrete ruke i tijela: Kupi smeće, sređuje vam sobu, otvara vrata…

On pronalazi i preuzima predmete (smeće), sređuje dnevnu sobu,...