SpaceX u svemir lansirao još 60 satelita Starlink

- Advertisement -

Američki proizvođač raketa i satelita SpaceX u svemir je lansirao još 60 satelita Starlink kako bi se na taj način omogućila dostupnost interneta značajnom dijelu populacije u svijetu koja još uvijek nema pristup internetu, posebno u ruralnim područjima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posljednja misija od 60 satelita lansirana je uz pomoć rakete “Falcon 9” iz baze Cape Canaveral u saveznoj američkoj državi Floridi.

U saopćenju kompanije SpaceX navedeno je da je ovo bilo peto lansiranje istom raketom “Falcon 9” koja može poslužiti za višekratnu upotrebu.

Kompanija SpaceX prije ove misije u okviru istog projekta u svemir je lansirala ukupno 360 ​​satelita.

Američki proizvođač raketa i satelita ovim projektom ljudima u svijetu koji nisu zadovoljni svojim pružateljima internetskih usluga planira ponuditi alternativu.

SpaceX je najveći privatni satelitski operater koji je uspio zadržati učestali tempo svojih lansiranja uprkos krizi zbog pandemije koronavirusa.

Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na najmanju moguću mjeru.

Kako bi svoje usluge mogli pružati u cijelom svijetu, SpaceX planira satelitima Starlink formirati mrežu od najmanje 12.000 satelita, a projekat bi trebao biti završen 2027. godine.

Kompanija SpaceX planira početi pružati internetsku uslugu Starlink ove godine korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Zuckerberg priprema veliki redizajn

Facebook kakav danas koristi skoro 3 milijarde ljudi uskoro...

Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos...

Da li bojler potroši čak 60% struje u domaćinstvu?

Bojleri je najveći potrošač struje u iznenađujuće velikom broju...

[video] Pogledajte ove pokrete ruke i tijela: Kupi smeće, sređuje vam sobu, otvara vrata…

On pronalazi i preuzima predmete (smeće), sređuje dnevnu sobu,...