Oprezno sa voćnim sokovima

- Advertisement -

Treba imati na umu da je današnje tržište prezasićeno proizvodima ovog tipa te da voćni sokovi više nisu ono što su bili nekada – zdravi napici. Stručnjaci upozoravaju da je pogrešno svaki sok smatrati zdravim samo zato što mu je naziv voćni sok jer su takvi napici, uglavnom, prepuni šećera i vještačkih sastojaka.

Stoga je bolje uzeti sok od povrća, vjerovali ili ne. Ovakvi proizvodi uglavnom sadrže značajno manje šećera, iako su ukusom nešto „siromašniji“ od voćnih sokova.

PROČITAJTE JOŠ:  Koliko vode dnevno trebamo piti?

Ukoliko već odlučite piti voćni sok, trebate znati da se najmanje preporučuju kupovni bistri voćni sokovi. Odmah iza njih na listi „loših“ su tzv. multivitaminski kokteli sokova više voća jer su prebogati šećerom, a nutritivno siromašni. Razlog zbog kojeg je to tako leži u činjenici da se zapravo sastoje od vode i šećerne baze poput slatkog kukuruznog sirupa.

PROČITAJTE JOŠ:  Osim što lijepo miriše, lavanda je dobra za zdravlje

Također, takozvani 100-postotni voćni sokovi, bez dodanog šećera, podijelili su stručnjake pa tako pojedini tvrde da jedna čaša 100-postotnog soka od jabuke može sadržavati gotovo jednako šećera kao manja čokoladica.

U svakom slučaju, znamo da je teško u potpunosti ih izbaciti iz svakodnevne rutine, zato birajte sokove narandže i grejpa, a izbjegavajte one od jabuke i grožđa i unos ograničite na dvije čaše dnevno.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koliko vode dnevno trebamo piti?

Čuli ste to mnogo puta – voda je najzdravije...

Povremeni post može pomoći u gubitku težine

Povremeni post – praksa izdržavanja određenog vremenskog perioda bez...

Svaka čast: Grupa Sarajlija osvojila najviši vrh Afrike

Miran Stambol i još petorica planinara polovinom mjeseca osvojili...

Hrvatska povlači dvije serije Ibuprofena iz apoteka

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je...

Osim što lijepo miriše, lavanda je dobra za zdravlje

Osim protivupalnog, antioksidativnog i antibakterijskog djelovanja, lavanda je jedinstvena...