Upisao krojački zanat na nagovor majke: Trnoviti životni put modnog dizajnera doveo do Pariza

- Advertisement -

Modni dizajner Izet Curi svojim kreacijama osvojio Pariz

Trnoviti životni put je Izeta Curija, poznatog modnog dizajnera, odveo od malog kosovskog sela Drubnjok do Pariza, gdje je stekao svjetsku slavu. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Curi je govorio o tome kako je počeo učiti krojački zanat, počecima u Parizu, saradnji sa slavnim ličnostima…

Curi je 1948. godine rođen u kosovskom selu Drubnjok, odakle je sa porodicom odselio u Skoplje, gdje je odrastao i počeo profesionalnu karijeru. Sa dizajnerskim zanatom se upoznao 1964. godine kod skopskog majstora Strahila Jakimovskog Calea, a obuku je kompletirao kod Branka Angelovskog. Ovaj svjetski poznati modni dizajner je od skopskog šnajdera postao ugledni dizajner i napravio brend u kolijevci mode Parizu. Zanimljivo je da je u ovaj posao ušao majčinom naredbom, a ne svojom voljom.

Trnoviti životni put je Izeta Curija, poznatog modnog dizajnera, odveo od malog kosovskog sela Drubnjok do Pariza, gdje je stekao svjetsku slavu. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Curi je govorio o tome kako je počeo učiti krojački zanat, počecima u Parizu, saradnji sa slavnim ličnostima...
Trnoviti životni put je Izeta Curija, poznatog modnog dizajnera, odveo od malog kosovskog sela Drubnjok do Pariza, gdje je stekao svjetsku slavu. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Curi je govorio o tome kako je počeo učiti krojački zanat, počecima u Parizu, saradnji sa slavnim ličnostima…

“Oca sam izgubio u zemljotresu 1963. godine u Skoplju. Majka je ostala sa osmero djece i od nas je tražila da što prije naučimo neke zanate od kojih ćemo živjeti. Mene je uputila da učim šnajderski zanat, što mi i nije bio rad izbor, ali se nisam protivio. Mogu reći da sam sretan čovjek. Imao sam dobre majstore koji su me naučili poslu, ali i naveli da ga zavolim”, kazao je Curi.

Put u Pariz i svjetska slava

Ističući kako je odlučio da podigne ljstvice u profesionalnim dosezima, Curi je kazao da je 1972. godine odlučio da ide u Pariz, kolijevku mode. Prisjećajući se tih teških dana, Curi kaže da je na put krenuo sa novcem dovoljnim za kartu u jednom smjeru i nešto malo džeparca. Ubrzo je u “gradu svjetlosti” ostao bez novca i uprava hotela mu je zbog duga oduzela dokumente i stvari i izbacila ga na ulicu.

“Dvije godine sam se pripremao za put u Pariz. Kada su me izbacili iz hotela, otšao sam u ambasadu Jugoslavije, gdje je radio jedan poznanik mog majstora iz Skoplja. On me uputio da pomoć tražim od jednog Jugoslovena koji je imao fabriku u Parizu. Tamo sam dobio i prvi posao”, kazao je Curi.

Međutim, tada mlađahni Curi nije uspio da se snađe sa modernim šivačim mašinama i šef ga je ubrzo poslao u šnajdersku radnju koja je radila na tradicionalni način sa iglama, u čemu je on bio veoma dobar. Krojenjem samo jednog odijela pokazao je o kakvom se talentu i njegovo odijelo je sa divljenjem primljeno u francuskoj modnoj kući Hermes, odakle mu stiže i ponuda za posao, koju prihvata. Novi poslodavac mu je otplatio dugove u hotelu i ponovo je dobio svoje dokumente.

Modni dizajner Izet Curi svojim kreacijama osvojio Pariz

Tokom četverogodišnjeg rada u Hermesu, Curi je dobro zarađivao, ali i pohađao dodatnu nastavu za napredovanje u poslu. Curi kaže da se ubrzo upoznao i sa poznatim modnim dizajnerom Thierryjem Muglerom, koji je imao veliku ulogu u njegovom napredovanju i koji ga je uveo u elitno društvo. Tada je počeo da kreira odjeću za filmove i pozorišta. Richard Berry, Isabelle Adjani, Christopher Lambert, Josiane Balasko, Gerrard Depardier, Emir Kusturica su samo neka od imena sa kojima je Curi sarađivao. On je 1997. godine izdao i prvu kolekciju “Haute Coutere” u saradnji sa poznatim dizajnerom Jeanom Paulom Gaultierom.

Modni dizajner Izet Curi svojim kreacijama osvojio Pariz

Cilj je bio preživljavanje, a ne slava

Ugledni modni dizajner Curi tvrdi da se tim poslom počeo baviti da bi preživljavao od svog rada, a da je slava stigla kao plod predanosti i upornosti koju je pokazao.

“Dobio sam mnoge nagrade, posebno u svijetu filma i festivala, ali to mi ne predstavlja nešto posebno. Kada radite u poznatoj modnoj kući, onda imate priliku da se i upoznajete sa važnim osobama i ja sam to i iskoristio”, kazao je Curi koji ističe da je posebno ponosan na 12-godišnju saradnju sa francuskom vojskom i uniforme koje je kreirao za pilote elitne jedinice “Patrulle de France”.

Prenošenje znanja na mlađe generacije

Curri danas živi u Skoplju, gdje je otvorio Međunarodni modni institut “Izet Curi”, a ranije je i na Kosovu pokrenuo modnu školu “Design Factory”. “Želim da svoju poslovnu eru završim u Skoplju, tamo gdje sam i počeo. Moj je dug da ovdje otvorim školu mode”, kazao je Curi i dodaje da će od naredne godine sa radom početi i trogodišnja akademija na koju će dovoditi i francuske profesore kako bi mladima ponudio priliku da se dokazuju u različitim granama.

Modni dizajner Izet Curi svojim kreacijama osvojio Pariz

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...