Modna revolucija: „Muška“ odjeća koja je predugo tražila put do ženskog ormara

- Advertisement -

Granice između muške i ženske mode u najvećoj mjeri pomaknute su u 20. stoljeću. Pojedini odjevni komadi koje danas obožavamo i ne možemo bez njih zamisliti žensku garderobu, za žene su dugo bili zabranjeni.

Sve dok se nisu pojavili društveni i modni revolucionari koji su ženama dali slobodu da i one napokon uskoče u ove praktične i udobne komade.

HLAČE

U određenim dijelovima svijeta, prije svega zapadnom, hlače su se tradicionalno povezivale isključivo s muškarcima, ali žene su se stoljećima odupirale konvencijama noseći ih u situacijama i vremenima kada se smatralo da one nisu primjeren odjevni komad za pripadnice ženskog spola.

Muška moda počela se mijenjati u 14. i 15. stoljeću. Do tada su i muškarci većinom bili „zarobljeni“ u raznim tipovima dugačkih ogrtača i tunika ispod koje su nosili komade nalik debelim štramplama. Kako su tunike postajale sve kraće i kraće, pojavila se potreba za konkretnijim donjim dijelom i tako započinje dugotrajan razvoj muških hlača. U isto vrijeme žene i dalje nastavljaju nositi razne varijante haljina.

U 17. i 18. stoljeću pojedine zemlje čak i zakonom definiraju mušku i žensku modu. Tako je u Francuskoj 1800. godine donesen zakon prema kojem se žene nisu smjele odijevati kao muškarci i trebala im je dozvola policije ako su željele odjenuti hlače. Zakon je modificiran 1892. i 1909. godine pa su žene tada dobile dozvolu da nose hlače ako voze bicikl ili jašu konja. Francuska vlada zakon je službeno ukinula tek 2013. godine rekavši kako on nije u skladu s modernim francuskim vrijednostima, ali mnoge su Francuskinje desetljećima prije toga uvele hlače u svoju svakodnevnu garderobu.

https://www.youtube.com/watch?v=VH4_NxKIC2I

Amerikanka Elizabeth Smith Miller, poznata aktivistica za ženska prava, jedna je od prvih žena u SAD-u koje su se usudile nositi hlače u javnosti. Inspiraciju za taj potez pronašla je u turskoj modi, vidjevši tradicionalne široke hlače koje su Turkinje nosile ispod dugačkih haljina i ogrtača. Mnoge američke aktivistice tog doba bile su uhićene upravo zato što su odjenule hlače.

Ova društveno-modna revolucija proširila i na druge zemlje. Luisa Capetillo, jedna od najpoznatijih aktivistica radničkog pokreta u Puerto Ricu, 1919. godine postala je prva žena koja je javno nosila hlače u toj zemlji i zbog toga je uhićena. Njezin čin proglašen je zločinom i završila je u zatvoru, ali naposljetku je sudac odbacio optužbe protiv nje i izašla je iz zatvora.

U 30-im godinama 20. stoljeća, glumice Marlene Dietrich i Katharine Hepburn počele su redovito nositi hlače. Činjenica da se ovako velike holivudske zvijezde u javnosti pojavljuju u njima potaknula je normalizaciju te ideje i polako je započelo prihvaćanje hlača kao ženskog odjevnog komada.

ODIJELO

Nakon što su se žene jedva izborile za svoje pravo da nose hlače, Christian Dior prodrmao je svijet mode sa svojom debitantskom kolekcijom koja je postala poznata pod nazivom „New Look“. Francuski dizajner odlučio je u žensku modu vratiti ono što je on percipirao kao ženstvenost, a u toj njegovoj viziji ženske mode nije bilo mjesta za hlače. Dior je, između ostalog, predstavio voluminozne suknje u kombinaciji s uskim sakoom koji je naglašavao uzak struk i grudi. I dok su jedni imali samo riječi hvale za ovaj Diorov radikalan povratak ženstvenosti, drugi su smatrali da je to zapravo povratak na restriktivnoj modi koja će opet ograničiti žene.

https://www.instagram.com/p/B_mrBH4AdGf/

Diorovu eru smijenila je druga ikona francuske modne scene. Dizajner Yves Saint Laurent 1966. godine u svojoj kolekciji predstavio je revolucionarni „look“ pod nazivom „Le Smoking“. Iza ovog naziva zapravo se skriva prvi ženski smoking u kombinaciji s bijelom košuljom. Laurent je oduvijek vjerovao kako žene moraju nositi ono što žele i zagovarao je njihovo osnaživanje putem mode te ih je odlučio osloboditi teških punih suknji i haljina kakve je svojevremeno lansirao Dior.

https://www.instagram.com/p/CAHm7Ocjag5/

Reakcije su, očekivano, bile podijeljene. Prvi put u povijesti neki je dizajner predvidio odijelo s hlačama kao večernji ženski odjevni komad. Pojedine kritičare oduševila je njegova hrabrost, ali bilo je i onih koji su ismijali njegovu ideju.

Američka bogatašica Nan Kempner odjenula je YSL smoking uoči odlaska na večeru u njujorški restoran „Le Cote Basque“, ali voditelj restorana rekao joj je da su hlače za ženu neprimjerene poput kupaćeg kostima i zabranio joj ulazak. Kempner se odmah snašla. Skinula je hlače i ušetala u restoran noseći samo sako koji je u ovom slučaju „odglumio“ mini haljinu.

https://www.instagram.com/p/CA57VU2gaN7/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...