[Life recept] Kuglof od limuna za hladne zimske dane

- Advertisement -

Kuglof je jedan od onih kolača s kojim ni u jednoj prilici ne možete pogriješiti. Možete ga pripremiti bilo kada.

Ovaj sočni kuglof od limuna jednostavno se priprema, divnog je okusa i mirisa. Još ako mu dodate preljev od bijele čokolade, teško da ćete se zaustaviti na samo jednom komadu.

Ukrasiti ga možete po želji, šarenim ili čokoladnim mrvicama, ili pak šećernim srcima ako želite nekoga iznenaditi za Valentinovo! Poslužite ga uz topli čaj ili kafu i uživajte!

PROČITAJTE JOŠ:  Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama
Kuglof – Ukrašen šećernim srcima – idealan je za Dan zaljubljenih

Sastojci:

  • 2,5 dcl ulja
  • 3 jaja
  • 2 kašike naribane limunove korice
  • 15 kašika soka od limuna
  • 400 g čvrstog jogurta
  • 25 dkg šećera u prahu
  • 470 g brašna
  • prašak za pecivo.

Za preljev: 100 grama bijele čokolade.

Priprema: U posudi pomiješajte ulje, jaja, limunovu koricu i sok te jogurt da se sastojci povežu. Nakon toga dodajte prosijani šećer u prahu i ponovo dobro izmiješate pjenjačom.

PROČITAJTE JOŠ:  Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

Na kraju dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo. Pripremljenu smjesu prebacite u kalup za kuglof koji ste prethodno namastili.

Kuglof pecite na 190 stepeni 45 minuta. Dok je još vruć, prebacite ga na tanjir i prelijte otopljenom bijelom čokoladom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

Bosanci i Hercegovci prvomajske praznike ne mogu zamisliti bez...

Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Iako je mnogima losos omiljeni izbor i jedan od...

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...