Pronađena nova vrsta vodozemca [foto]

- Advertisement -

Stvorenje nalik kišnoj glisti, koje živi u planinama Cardamom u Kambodži, zauzeo je mjesto među novootkrivenim vrstama, javljeno je danas, prenosi Anadolu Agency (AA). Organizacija Flora&Fauna International (FFI) saopćila je da nova vrsta Ichthyophis Cardamomensis,  pronađena u Kambodži, pripada porodici vodozemaca bez udova poznatih kao Caecilia. Životinja je nazvana po mjestu u kojem je pronađena, planinskom dijelu jugozapadne Kambodže koji je za tragače bio zatvoren tokom brutalnog režima Crvenih kmera.

“Nerijetko mogu biti zamijenjene za zmije jer neke od njih dosežu dužinu od 1,5 metra”, navodi se u saopćenju. Neang Thy, zoolog iz FFI koji je učestvovao u traženju novih vrsta naglasio je važnost otkrića. 

“Ova otkrića važna su kako bi se pokazala biorazličitost Kambodže koje nije poznata niti naučno izučavana”, kazao je Thy putem saopćenja za javnost u kojem se dodaje da treba istražiti i mnoga druga područja. “Oblast Cardamom je pod prijetnjom masovne sječe drveća, koncesije zemljišta i ostalih vidova uništavanja staništa, te opasnost za nove vrste, među kojima je i Caecilia, leži u tome što one jedne godine mogu biti otkrivene, a sljedeće izumrijeti”, istaknuto je u saopćenju.

Nova vrsta vodozemca pronađena u Kambodži

FFI navodi da u ovoj oblasti živi više od 80 ugroženih vrsta, među kojima su azijski slon i bizon. Prošle godine je Thy otkrio nove vrste zmija u planinama Cardamom koje su zbog šara na koži postale poznate kao “vučje zmije”. Godine 2013. u istom području otkrivena je i nova vrsta ptice koja naseljava plavna područja oko rijeke Mekong.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...