Hrana koja može poboljšati seksualni život

- Advertisement -

Legenda kaže da je Casanova, talijanski avanturist i možda najpoznatiji ljubavnik u historiji, konzumirao desetke kamenica prije nego što bi odlazio u krevet svojim partnericama, piše portal Prvo zdravlje.

No, djeluje li hrana zaista kao afrodizijak za povećanje seksualne sposobnosti ili poboljšanje raspoloženja? Istraživanja nam govore da je to uglavnom u našim glavama, ali kada je riječ o afrodizijacima, nikada ne bismo smjeli potcijeniti moć senzualne sugestije.

U osnovi, namirnice koje se smatraju afrodizijacima su one koje mogu stimulirati ljubavna osjetila (vid, miris, okus i dodir). Nije naučno dokazano da određena hrana stimulira spolne organe, ali hrana i čin jedenja mogu umu mogu sugerirati ili aludirati na seks, što zauzvrat može potaći ili stimulirati tjelesne želje.

PROČITAJTE JOŠ:  Ivana Knoll pozirala u mini haljini, bujne grudi u prvom planu

Koštunjavo voće

Bademi, orasi i lješnjaci poboljšavaju cirkulaciju. To može poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje, krvni pritisak, a muškarcima može pomoći da postignu i zadrže erekciju. Navodi se da svakodnevno konzumiranje oko 80 g pistacija može pomoći.

Avokado

Avokado je jedna od rijetkih voćki koje sadrže veće količine biljnih zasićenih masnoća. Jedna od prednosti je što avokado može pomoći u održavanju hormonalne ravnoteže. Avokado također sadrži folat, vitamin B9 potreban za stvaranje histamina koji se oslobađa tokom orgazma.

Nar

Nazivaju ga superhranom jer je prepun antioksidanata. Sok od nara može poboljšati vaš seksualni život. Jedno je istraživanje pokazalo da ispijanje čaše soka od nara dnevno, tokom dvije sedmice, povećava razinu testosterona – hormona kojeg ima u izobilju kod muškaraca, nešto manje kod žena, ali je kod oba spola bitan za poboljšanje seksualnog nagona.

PROČITAJTE JOŠ:  Orasi u borbi protiv visokog holesterola

Čokolada

Stari Asteci smatrali su čokoladu snažnim afrodizijakom. Čokolada sadrži spoj feniletilamin, poznatijeg kao “molekula ljubavi”. No, moć čokolade kao afrodizijaka vjerojatno je više mit nego stvarnost.

Bobičasto voće

Borovnice, kupine, maline i jagode dobre su za vaše cjelokupno zdravlje, a također, mogu pomoći muškarcima u održavanju erekcije. Istraživači su otkrili da su ove namirnice bogate flavonoidima – fitohemikalijama koje voću i povrću daju boju, a nalaze se i u agrumima i crnom vinu – povezanim sa smanjenjem rizika od pojave erektilne disfunkcije. Također, kupine sadrže cink koji može igrati ulogu u regulaciji proizvodnje testosterona.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ivana Knoll pozirala u mini haljini, bujne grudi u prvom planu

Atraktivna Ivana Knoll pokazala je kako uživa u Milanu,...

Za sve koji vole cimet

Cimet je začin koji obično povezujemo sa slasticama jer...

Bol koji ne biste trebali ignorisati

Određeni bolovi signaliziraju ozbiljne probleme koji zahtijevaju ljekarsku pomoć...

Treba li guliti koru voća i povrća?

Nema sumnje da jedenje više voća i povrća može...

Orasi u borbi protiv visokog holesterola

Ranija istraživanja otkrila su da ljudi koji redovno jedu...