Bezvremenski beauty rituali daleke Azije

- Advertisement -

Sjajne crne kose, besprijekorno čistog, svijetlog tena i krupnih bademastih očiju, žene Dalekog istoka nas svakodnevno očaravaju svojim izgledom.

Piše: Sanja Savić

Iako ćemo se složiti da ljepota dolazi u svim oblicima, bojama i veličinama, ne može se poreći da se ponekad čini kako su žene Azije zaustavile proces starenja.

Ipak, tajna njihovog savršenog tena, mladolikog lica i vitalne figure ne leži samo u genima,  već i u običajima koji se tamošnjim ženama već stoljećima prenose sa koljena na koljeno, a uključuju prirodne sastojke za uljepšavanje, dubinsku i temeljitu njegu lica i zdravu ishranu.

Žene u Aziji se od malih nogu uče kako da osluškuju potrebe svoje kože i tijela, a njihova filozofija se svodi na ideju da ljepota i zdravlje počinju sa lijepom i njegovanom kožom i unosom zdravih namirnica. Žene u Aziji su svoje svakodnevne, naizgled beznačajne radnje, pretvorile u prave malene rituale, a danas neki od najpopularnijih beauty trendova potiču upravo iz Azije.

Izuzetno svijetla i ujednačena put se oduvijek smatrala apsolutnim idealom ljepote u Aziji, pa žene tamo svoju kožu i danas pomno čuvaju od sunca koristeći kreme sa visokim SPF faktorom, čak i kad ne izlaze iz kuće.

Često se mogu vidjeti sa kišobranima/suncobranima koji ih štite od sunca, a jedan od najprodovanijih tamošnjih beauty izuma je i krema za izbjeljivanje kože.

Drevna japanska poslovica kaže da je lijepa koža rezultat čistog tijela, pa u skladu sa tim, žene u Aziji i danas pored njege kože i kose, jako puno vremena izdvajaju i za spremanje jela koja se sastoje od svježeg voća i povrća, ribe, riže i ljekovitih začina.

Naravno, nezaobilazan ritual njihove kulture jeste i ispijanje zelenog čaja koji zahvaljujući svom izuzetnom djelovanju čisti tijelo od otrova, pospješuje krvotok, regeneraciju kože, a djeluje i protiv depresije i starenja.

Za vas smo istražili koji su to najpoznatiji beauty rituali Azije, kako se sprovode, čemu služe i kako ih i sami možete primjeniti. Mnogi od pomenutih sastojaka su srodni svim djelovima Azije, a jedina razlika između drevnih rituala ljepote i savremenih su mješavine i procesi koji su uključeni.

Dok su žene u drevnim vremenima naporno radile na stvaranju svojih proizvoda za ljepotu, žene danas imaju pristup hiljadama opcija sa istim sastojcima, a ukoliko imate tu sreću da posjetite neku od trgovina sa kozmetikom bilo gdje u Aziji, naći ćete sve pomenute sastojke lijepo upakovane i već spremne za upotebu.

KINA

Žene u Kini su poznate po svojoj izuzetnoj ljepoti, besprijekornom porculanskom tenu i skladnoj figuri.  Već oko 3000 godina prije nove ere, žene u Kini su praktikovale beauty rituale, ne samo da bi pronašle pogodnog partnera, već da bi i održale status u društvu. U Kini se i danas služe raznim sastojcima koji su postali sastavni dio svakodnevnice, a većina njih je vezana za tradicionalne kineske običaje.

  1. Bijeli čaj

U Kini se oduvijek smatralo da bijeli čaj briše godine i štiti kožu od štetnih djelovanja iz okoline, a osim što ga piju svakodnevno, koriste ga i u cijelom nizu preparata za njegu kože, od vodica za čišćenje lica do različitih krema.

  1. Biserni prah

Biserni prah se u kombinaciji sa drugim sastojcima koristio za podmlađivanje i za sjaj kože, a jedan od najzastupljenijih prirodnih recepata i danas jeste mješavina bisernog praha sa medom i žumancetom. Smatra se da ova kombinacija smanjuje upale i smiruje iritacije.

  1. Ulje kamelije

Kineskinje već stoljećima ulje kamelije koriste za brži rast kose, a vjeruje se da smanjuje i fleke, pjegice i hiperpigmentacijske mrlje ukoliko se koristi na licu. Ulje kamelije se koristi i za prevenciju strija na tijelu, a zahvaljujući svojoj učinkovitosti, ovo dragocjeno ulje je steklo obožavateljice na zapadu, ukljućujući i Kate Winslet.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

JAPAN

Za Japan se može reći da je kolijevka beauty rituala, a za tamošnje žene mnogi kažu da izgledaju 10, pa čak i 20 godina mlađe nego što zaista jesu. U svrhu očuvanja svoje svijetle puti, žene u Japanu su uvijek unosile mnogo vitamina C za koji se smatra da razgrađuje melanin, a zanimljivo je i to da rafinirani šećer skoro nikad ne unose. Pored vitamina C, učestala je i konzumacija morske alge wakame koja je puna magnezijuma, kalcija i željeza. Alge se već stoljećima dodaju i kupkama, maskama za lice, gelovima protiv celulita, a jedu ih čak i u salati jer potiču rast kose.

  1. Rižina vodica

Rižina vodica je izuzetno korisna za kožu i kosu, a ujedno je bila i tajna savršeno blijedolike puti gejši. Ovaj „čudesni“ eliksir se lako može dobiti običnim kuhanjem riže ili prethodno opranom rižom koju ćete ponovo natopiti i ostaviti preko noći.

  1. Azuki (crveni) grah

Žene u Japanu azuki grah koriste kao blagi piling zbog svojih enzima, a često se koristi i azuhi prah. Azuki je jedan od najzastupljenijih sastojaka za čišćenje lica u Japanu, a datira još iz perioda drevnog Japana.

  1. Matcha

Matcha je vrsta zelenog čaja čiji se listovi suše i pretvaraju u prah i važi za jedan od najpoznatijih drevnih prirodnih preparata za povećanje fizičke izdržljivosti i energije. Ukoliko se koristi kao maska za lice, pomaže u ćiščenju nečistoća i u borbi protiv akni.

KOREA

Žene u Koreji su poznate po svojim intenzivnim beauty režimima, a proizvodi za njegu kože iz Koreje su u posljednjih par godina postali apsolutni hit zahvaljujući inovativnim formulama i egzotičnim sastojcima. Prosječna Koreanka u svojoj beauty rutini ima i do 26-27 koraka, dok žene na zapadu koriste maksimalno 6 ili 7.

  1. Voda (hidratacija)

Jedno od najstarijih vjerovanja jeste da voda oživljava tijelo i duh, pa tako i danas žene u Koreji svako jutro započinju unošenjem velike količine vode i umivanjem. Voće i povrće su najbitniji dio svakog obroka, a hrana koju konzumiraju sadržava minimalnu količinu soli.

  1. Ginseng

Iako je popularan i u Kini, Ginseng predstavlja jedan od glavnih sastojaka u Koreji. Poznat po mnogim ljekovitim svojstvima, Ginseng je postao popularni sastojak u većini svake mješavine u Koreji, bilo da se radi o hrani, pićima, medicini ili proizvodima za kožu. Ginseng je pun antioksidanata i ima anti-aging osobine. Žene još uvijek koriste kreme ili čajeve ginsenga da izgledaju mlađe i zdravije.

  1. Riža

Riža se u drevnim vremenima smatrala bogatom robom u Koreji, a vrlo brzo se otkrilo da ima i mnogo korisnih svojstava koja mogu poboljšati izgled kože. Riža je i danas jedan od glavnih sastojaka mnogih preparata za uljepšavanje, a koristi se i u kombinaciji sa morskom soli i kao krema za lice.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

TAJLAND

Tajlanđanke su poznate po svom izuzetnom šarmu, sitnoj konstituciji i prelijepoj koži i kosi. Njihova ljepota se najčešće povezuje sa zdravom ishranom, ali prirodni sastojci su neizostavan dio ne samo njihove ishrane, nego i beauty režima.

  1. Morska trava

Morska trava se često koristi u ishrani, ali Tajlanđanke ovaj sastojak kuhaju kako bi dobile pastu koja se godinama koristila umjesto maske za kosu.

  1. Tamarind

Tamarind je stablo iz porodice mahunarki koje potiče iz Afrike, odakle se preko Indije proširilo po većem dijelu Azije. Na Tajlandu se plod tamarinda i danas koristi kao piling za čišćenje tijela jer sadrži dosta AHA kiselina.

  1. Limunska trava

Limunska trava je veoma zastupljena u ishrani, ali često se koristi i za detoksikaciju kože. Među Tajlanđankama je popularno piće od limunske trave, đumbira, listova bosiljka i limunovog soka, za koje se vjeruje da služi za ljepotu i čiščenje organizma.  Čest ritual je i prokuhavanje limuske trave radi pare koja otvara i čiste pore lica.

VIJETNAM

Kultura Vijetnama je dosta slična kulturi Tajlanda, pa žene tamo, uz par karakterističnih rituala, već godinama posežu za istim stvarima kao i na Tajlandu.

  1. Kupke od blata

Vijetnam obiluje prirodnim blatnim kupkama i vrućim izvorima, a za blato se vjeruje da je bogato potrebnim mineralima i da spriječava i liječi razne bolesti, vraća energiju i podstiče imunološki sustav, kao i da održava mladost i ljepotu. Kupke od blata su se nekad smatrale luksuznim beauty ritualom, a žene u Vijatnamu i danas uživaju u njima  jer vjeruju da je upravo to tajna njihovog mladolikog izgleda.

  1. Zdrava i lagana ishrana

Žene u Vijetnamu konzumiraju mnogo ljekovitog bilja i povrća za koje se vjeruje da liječe i održavaju ljepotu. Neki od najčešćih sastojaka u njihovoj kuhinji su bosiljak, mrkva, čili, vlasac, korijander, riblji umak, bijeli luk, đumbir i zeleno povrće.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...