Istraživanje otkriva rastuće prisustvo plastike u mozgu

- Advertisement -

Nedavne studije su otkrile da ljudski mozak sadrži sve više mikroskopskih komadića plastike.

Uzorci mozga uzeti tokom autopsije početkom 2024. godine pokazali su da ima puno više plastike nego što je bilo u uzorcima iz 2016. godine. U prosjeku, u mozgu normalnih osoba starosti između 45 i 50 godina, koncentracija plastike iznosi 4.800 mikrograma po gramu, što je oko 0,5% težine. To je 50% više nego prije osam godina.

Istraživači, poput Matthew Campena sa Univerziteta u Novom Meksiku, kažu da ovo povećanje može biti zabrinjavajuće, ali još uvijek ne znamo kako plastika utiče na zdravlje mozga. Phoebe Stapleton, stručnjakinja sa Rutgers Univerziteta, objašnjava da je potrebno više istraživanja kako bi se shvatilo kako plastika može uticati na mozak i uzrokovati eventualnu štetu.

Studija je pokazala da su koncentracije plastike u mozgu bile od 7 do 30 puta veće nego u uzorcima iz bubrega i jetre. Plastika je pronađena i u srcu, plućima, testisima i drugim organima.

Dr. Philip Landrigan sa Boston Collegea savjetuje da smanjimo izloženost plastici gdje god možemo. Preporučuje da izbjegavamo plastične vrećice i boce i da koristimo metalne ili staklene proizvode. Iako je nauka o mikroplastici još uvijek u razvoju, važno je da učinimo sve što možemo da smanjimo kontakt sa plastikom.

- Advertisement -
IZVORCNN

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Konzumirate cigarete? Ova tri začina pomažu pri čišćenju pluća

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da...

Ekstremno visoke temperature iz Afrike se proširile na južnu i srednju Europu

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i...

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu...