Zemlje naftnog kartela krajem aprila će postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte

- Advertisement -

Al-Fuzaia je tokom obraćanja u ministarstvu nafte Kuvajta kazao da su zemlje članice OPEC-a i još nekoliko država zainteresirane za zamrzavanje proizvodnje na istom nivou cijene kao u februaru

Kuvajtski guverner u OPEC-u Nawal Al-Fuzaia je izjavio u utorak da će zemlje naftnog kartela i ostali proizvođači krajem aprila ove godine postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, ovaj dogovor je potreban zbog niske cijene nafte od ispod 40 dolara po barelu.

Al-Fuzaia je tokom obraćanja u ministarstvu nafte Kuvajta kazao da su zemlje članice OPEC-a i još nekoliko država zainteresovane za zamrzavanje proizvodnje na istom nivou cijene kao u februaru.

Naglasio je kako su ipak pregovori o tome u toku i kako će više informacija biti poznati krajem mjeseca.

Istakao je da Iran usporava postizanje dogovora o zamrzavanju proizvodnje u cilju da ponovo vrati novac koji je izgubio tokom sankcija.

S druge strane, vodeći izvoznik nafte Saudijska Arabija će zamrznuti proizvodnju ako drugi ključni proizvođači, uključujući Iran, preduzmu sličnu mjeru. Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u intervjuu za američki “Bloomberg” je početkom aprila potvrdio da će Saudijska Arabija zamrznuti proizvodnju nafte ako drugi ključni proizvođači postupe isto.

“Ako se sve zemlje slažu sa zamrzavanjem proizvodnje, mi smo spremni. Ali, ako se pojavi neko i odluči da podigne proizvodnju, onda ni mi nećemo odbaciti nijednu priliku koja nam se ukaže”, rekao je saudijski princ.

Zvaničnici OPEC-a će se sastati 17. aprila u Kataru kako bi pregovarali o predloženom zamrzavanju proizvodnje i jačanju cijene nafte koja je pala za preko 100 dolara po barelu u 2014. godini.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...