30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

- Advertisement -

SARAJEVO – Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio je da je Zapadni Balkan prioritet za EU i najavio da će Bruxelles dati punu potporu kako zemlje regije ne bi morale ovisiti o ruskim energentima. Várhelyi je, na prošlotjednom panelu u okviru Prespa foruma na Ohridu, u snimljenoj poruci ukazao da su trenutno teška i izazovna vremena za ekonomiju i podsjetio da je negativan utjecaj na gospodarstvo prvo imala pandemija korona virusa, a potom i rat u Ukrajini.
-Posljedice tog rata su vidljive i van Ukrajine i u cijeloj regiji i to kada je riječ o sigurnosti, cijeni energenata… Izazovi s kojima smo suočeni su globalni, kazao je Várhelyi koji drži da Zapadni Balkan ne mora ovisiti o ruskoj nafti i plinu i da je jedan od načina da se tu neovisnost postigne sudjelovanje u energetskoj platformi EU-a. Dodao je i da je EU uključila Zapadni Balkan u euopski sigurnosni program za hranu i mehanizam za odgovor za koordinaciju sigurnosti hrane.
-Glavni instrument za potporu je ekonomska investicijska platforma za Zapadni Balkan, koja će imati na raspolaganju 30 milijardi eura u narednih sedam godina. Time se može povećati BDP u regiji za tri posto do 2027. te ubrzati integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU, poručio je europski povjerenik i iskazao uvjerenje da se tim planom kreće u dobrom pravcu i da će ekonomije postati 'zelenijima' i digitalne, što će pomoći neovisnosti o ruskim energentima. Plan će dati mogućnost da mladi, žene i ranjive kategorije društva naprave naše ekonomije i društva otpornijim, dodao je.
Prema riječima povjerenika EU-a za proširenje Várhelyija, tu se neće stati te se već radi na suradnji s partnerima u regiji i s međunarodnim institucijama u identificiranju novih projekata koji će moći dovesti do novih mogućnosti za ljude i gospodarstvo na Zapadnom Balkanu.
-Suradnja s partnerima sa Zapadnog Balkana je geopolitički i geostrateški izbor EU-a. Zapadni Balkan pripada Europi, lideri EU daju potporu europskoj perspektivi regije, zaključio je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u centru Goražda: Crni dim širi se iz stambene zgrade

U ulici Višegradska u Goraždu u stambenoj zgradi u...

Ogromni piton snimljen u Igalu

Na jednom od omiljenih ljetovališta Srba u Crnoj Gori...

Veliki požar u Gradačcu: Gori deponija

Veliki požar danas je zahvatio deponiju Višnjik, koja se...

U Trnovu obilježena godišnjica streljanja šestorice mladih Srebreničana

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se na stratištu...