30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

- Advertisement -

SARAJEVO – Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio je da je Zapadni Balkan prioritet za EU i najavio da će Bruxelles dati punu potporu kako zemlje regije ne bi morale ovisiti o ruskim energentima. Várhelyi je, na prošlotjednom panelu u okviru Prespa foruma na Ohridu, u snimljenoj poruci ukazao da su trenutno teška i izazovna vremena za ekonomiju i podsjetio da je negativan utjecaj na gospodarstvo prvo imala pandemija korona virusa, a potom i rat u Ukrajini.
-Posljedice tog rata su vidljive i van Ukrajine i u cijeloj regiji i to kada je riječ o sigurnosti, cijeni energenata… Izazovi s kojima smo suočeni su globalni, kazao je Várhelyi koji drži da Zapadni Balkan ne mora ovisiti o ruskoj nafti i plinu i da je jedan od načina da se tu neovisnost postigne sudjelovanje u energetskoj platformi EU-a. Dodao je i da je EU uključila Zapadni Balkan u euopski sigurnosni program za hranu i mehanizam za odgovor za koordinaciju sigurnosti hrane.
-Glavni instrument za potporu je ekonomska investicijska platforma za Zapadni Balkan, koja će imati na raspolaganju 30 milijardi eura u narednih sedam godina. Time se može povećati BDP u regiji za tri posto do 2027. te ubrzati integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU, poručio je europski povjerenik i iskazao uvjerenje da se tim planom kreće u dobrom pravcu i da će ekonomije postati 'zelenijima' i digitalne, što će pomoći neovisnosti o ruskim energentima. Plan će dati mogućnost da mladi, žene i ranjive kategorije društva naprave naše ekonomije i društva otpornijim, dodao je.
Prema riječima povjerenika EU-a za proširenje Várhelyija, tu se neće stati te se već radi na suradnji s partnerima u regiji i s međunarodnim institucijama u identificiranju novih projekata koji će moći dovesti do novih mogućnosti za ljude i gospodarstvo na Zapadnom Balkanu.
-Suradnja s partnerima sa Zapadnog Balkana je geopolitički i geostrateški izbor EU-a. Zapadni Balkan pripada Europi, lideri EU daju potporu europskoj perspektivi regije, zaključio je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Drinskom jezeru pronađeno tijelo nestalog pripadnika Oružanih snaga BiH Drage Tanaskovića?

Tijelo Drage Tanaskovića, pripadnika Oružanih snaga BiH pronađeno je...

Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

Istražitelji u Sarajevu nastavljaju aktivnosti na rasvjetljavanju svih okolnosti...

Nesreća na M-17: Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom

Na magistralnom putu M-17, preciznije na dijelu između Jablanice...

Snimak jednog čovjeka preplavio društvene mreže: “On je superheroj, spasio je stotine života”

Društvenim mrežama kruže brojni snimci iz trgovačkog centra Westfield...

Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

Teško ubistvo dogodio se danas u Uroševcu, gdje je...