Cimet je začin koji obično povezujemo sa slasticama jer je jako ukusan! Može se koristiti kao preljev za tople napitke kao što su caffe latte i cappuccino. Obično se koristi tokom jesenje i zimske sezone za kreiranje prazničnih poslastica, ali počinjemo shvatati da bismo ga trebali konzumirati češće, piše Prvo zdravlje.
Cimet se pravi od unutrašnje kore drveća Cinnamomum koje obično raste u Indiji, Šri Lanki, Brazilu, Indoneziji, Vijetnamu i Egiptu. Može se naći u obliku štapića, kao prah ili čak u eteričnim uljima.
Ne biste pomislili da nešto tako ukusno može biti i zaista zdravo, ali zapravo jeste. Osim što kožu održava mladom i zdravom, cimet pomaže i u ublažavanju akni. Ovaj začin sadrži bioaktivne fitohemikalije za koje je u pregledu studija iz 2015. godine pokazano da otklanjaju akne.
Studije su takođe pokazale da cimet može pomoći u snižavanju krvnog pritiska što doprinosi održavanju zdravlja srca. Visok krvni pritisak je poznati faktor rizika za razvoj srčanih oboljenja.
Može biti teško pronaći hranu koja ne podiže nivo šećera u krvi jer se šećer nalazi u velikom broju namirnica koje jedemo na dnevnoj bazi. Međutim, cimet ne samo da ne podiže nivo šećera u krvi, već ima svojstva snižavanja šećera u krvi. Stručnjaci napominju da cimet, osim što smanjuje inzulinsku rezistenciju, dokazano smanjuje i količinu glukoze koja se apsorbira iz crijeva i ulazi u vaš krvotok nakon obroka.