Vrhovni sud SAD prihvatio slučaj u vezi sa borbom oko patenta Samsung – Apple

- Advertisement -

Iako je pristao platiti odštetu na temelju odluke nižih sudova, Samsung je odlučio zatražiti od Vrhovnog suda u SAD-u razmatranje njihovog slučaja vezanog uz navodnu povredu Appleovih patenata

Vrhovni sud u SAD-u prihvatio je zahtjev kompanije Samsung i razmatrat će slučaj u kojem se ta kompanija tereti za povredu patenata konkurentske komapnije Apple, javlja Anadolu agency (AA).

Iako je pristao platiti odštetu na temelju odluke nižih sudova, Samsung je odlučio zatražiti od vrhovnog suda u SAD-u razmatranje njihovog slučaja vezanog uz navodnu povredu Appleovih patenata.

Naime, niži sudovi su 2012. godine proglasili Samsung krivim za patenta u vezi sa dizajnom smart telefona i naložio toj južnokorejskoj kompaniji da plati Appleu odštetu od 930 miliona dolara. Nakon žalbenog postupka iznos odštete je smanjen na iznos od 548 miliona dolara i Samsung je taj novac platio Appleu u decembru prošle godine.

Pokretanjem novog postupka na Vrhovnom sudu u SAD-u Samsung pokušava da od Applea vrati 399 miliona dolara.

Odluka Vrhovnog suda bi mogla imati veliki utjecaj na cijelu tehnološku industriju. Rukovodstvo Samsunga tvrdi kako bi odluka nižih sudova vezana uz povredu patenata vezanih uz dizajn uređaja mogla biti pogubna za cijelu industriju, odnosno brojne manje kompanije koje bi mogle odustati od predstavljanja svojih proizvoda zbog straha od tužbi velikih tvrtki.

Samsung želi precizne smjernice Vrhovnog suda što može biti pokriveno patentima koji štite dizajn, te kolike odštete se mogu tražiti u slučaju povrede.

Cijeli slučaj pred sudom između dva giganta tehnološke industrije je pokrenut kada je Apple optužio Samsung da je kopirao boju, prednju stranu i zaobljene bočne strane iPhonea i iskoristio ih na svojim smart telefonima. Samsung odbacuje te optužbe.

Analitičari tvrde da bi Vrhovni sud presudu u ovom slučaju moga donijeti tek nakon oktobra ove godine, a posljednje slične slučajeve taj američki sud razmatrao je još u 19. stoljeću.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...