Turizam, jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog rasta i razvoja

- Advertisement -

Novi izvještaj Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) pokazao je da je 2018. bila vrlo dobra godina za globalni turizam sa 1,4 milijarde dolazaka putnika širom svijeta.

UNWTO nije očekivao tu brojku do 2020. godine, a neki od razloga za ovakve brojke su snažniji ekonomski rast, olakšice viznog režima i povoljnije cijene avionskih karata.

– Rast turizma u posljednjim godinama potvrđuje da je taj sektor jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog rasta i razvoja – kazao je generalni sekretar UN-ove organizacije za turizam Zurab Pololikashvili.

PROČITAJTE JOŠ:  Darovi prirode koji pomažu u liječenju astme

Prema ovom izvještaju, turizam u zemljama Srednjeg Istoka i Afrike rastao je za više od šest posto u prosjeku, iz godine u godinu, s povećanjem od deset posto na Srednjem Istoku i sedam posto u Africi, prenosi Fena. Azijske i pacifičke zemlje kao i zemlje Evrope bilježe rast od šest posto.

Prag, ilustracija

Statistički podaci također pokazuju da je rast turizma u Americi manji od svjetskog prosjeka, sa samo tri posto rasta.

Broj međunarodnih dolazaka u centralnu Ameriku i Karibe smanjen je za dva posto, ali Karibi su pogođeni teškim uraganima Irma i Marija u septembru 2017. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Hana Hadžiavdagić oduševila fanove “divljom” afro frizurom

Prema prognozi UN-ove agencije ove godine očekuje se da će rast međunarodnog turizma biti viši u skladu s historijskim trendovima od tri do četiri posto.

U ovom izvještaju navedeno je i da se zbog neizvjesnosti Brexita, usporavanja ekonomskog razvoja, geopolitičke i trgovinske napetosti može očekivati pristup putovanjima u 2019. godini na principu “sačekati i vidjeti”.

Međutim, stabilne cijene goriva, poboljšana zračna povezanost te povećan broj destinacija koje se tek otvaraju doprinijet će pozitivnim pokazateljima, javlja danas Russia Today.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Darovi prirode koji pomažu u liječenju astme

Astma je kompleksan sindrom s različitim kliničkim i upalnim...

Ivana Knoll pozirala u mini haljini, bujne grudi u prvom planu

Atraktivna Ivana Knoll pokazala je kako uživa u Milanu,...

Za sve koji vole cimet

Cimet je začin koji obično povezujemo sa slasticama jer...

Bol koji ne biste trebali ignorisati

Određeni bolovi signaliziraju ozbiljne probleme koji zahtijevaju ljekarsku pomoć...

Treba li guliti koru voća i povrća?

Nema sumnje da jedenje više voća i povrća može...