Triglav Osiguranje Sarajevo poboljšalo tržišni udio u F BiH na 8,9 posto

- Advertisement -

Grupa Triglav je 2015. godinu završila u skladu sa strateškim usmjerenjima. Fakturisala je 919,1 milion eura premije osiguranja i suosiguranja, što je 4 % više od planiranog i 3 % više nego godinu ranije. Dobit Grupe prije oporezivanja iznosila je 102,5 miliona eura, što je 20 % više od planiranog i 2 % više nego u 2014. godini. Dobro poslovanje Grupe u osnovnoj djelatnosti imovinskih osiguranja odražava i poboljšani kombinovani količnik, koji je snižen na 92,8 % te je za 3,5 postotnih bodova bolji od planiranoga i od vrijednosti iz 2014. godine, a za 2 postotna boda je bolji od dugoročne prosječne ciljne vrijednosti (95 %). Triglav Osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, je u 2015. godini uprkos nepovoljnom poslovnom ambijentu poslovalo pozitivno, što se odražava kroz 9,4 % višu fakturisanu premiju osiguranja nego u 2014. godini i povoljan kombinovani količnik (ispod 100).

Na razvojno važnom sektoru zdravstvenih i penzijskih osiguranja Grupa Triglav je preuzela Skupnu pokojninsku družbu, drugog najvećeg slovenačkog ponuđača dobrovoljnih penzijskih osiguranja. Prošlogodišnje dobre poslovne rezultate pozitivno je obilježio i rast premija na tržištima izvan Slovenije, odsutstvo masovnih štetnih događaja, ali i ne baš povoljna situacija na tržištima kapitala.

Rast premije Grupe i jačanje tržišnih udjela izvan Slovenije

Grupa je u 2015. godini fakturisala 919,1 milion eura premija osiguranja i suosiguranja, što je za 4 % više od planiranog i za 3 % više no godinu ranije. Na slovenačkom tržištu Grupa Triglav sa 36 % udjela na tržištu uvjerljivo zauzima vodeći položaj. Osim matičnog društva na ovom tržištu još posluju Triglav, Zdravstvena zavarovalnica i Skupna pokojninska družba, novo zavisno društvo u Grupi. Premija Zavarovalnice Triglav dosegla je 586,3 miliona eura (1 % manje nego 2014), dok je Triglav, Zdravstvena zavarovalnica fakturisala 1 % više premija nego godinu ranije. U Sloveniji Grupa Triglav na tržištu imovinskih osiguranja ima udio na tržištu od 44 %, na tržištu životnih osiguranja 35 %, a na tržištu zdravstvenih osiguranja 23 %. U Hrvatskoj je premija zabilježila rast od 8 %, u Srbiji od 24 %, a u Makedoniji od 13 %. Na crnogorskom tržištu rast premije je iznosio 10 %, a u Bosni i Hercegovini 9 %.

Dobri poslovni rezultat i poboljšan kombinovani količnik

Poslovna dobit Grupe prije oporezivanja iznosila je 102,5 miliona eura, što je za 20 % više od planiranog i za 2 % više nego 2014. godine. Neto dobit u visini od 88,9 miliona eura je za 24 % viša od planirane i za 4 % viša nego prethodne godine. Dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti imovinskih osiguranja odražava i poboljšani kombinovani količnik Grupe, koji se smanjio na 92,8 % te je za 3,5 postotnih bodova bolji od planiranog i od vrijednosti godine 2014, a za dobra 2 postotna boda bolji od dugoročne prosječne ciljne vrijednosti (95 %).

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se događalo u sarajevskoj osnovnoj školi: Dijete povrijeđeno skalpelom

Zahtjevna situacija na tržištima kapitala

Na poslovanje osiguravajućeg društva utječu i različita finansijska ulaganja, jer predstavljaju i najveći dio sredstava. Zbog nesigurne situacije na tržištima kapitala, s izrazito niskim kamatnim stopama u 2015. godini, prinosi od finansijskih ulaganja Grupe, bez prinosa investicija onih osiguranika životnih osiguranja koji preuzimaju investicijski rizik, bili su za 16 % niži no prethodne godine.

Visoke ocjene boniteta

Finansijsku stabilnost i uspješno poslovanje Grupe Triglav potvrdile su i u 2015. godini dobivene visoke ocjene boniteta obje bonitetne agencija S&P i A.M. Best. Agencija S&P je poboljšala svoju srednjoročnu prognozu iz stabilne u pozitivnu, a agencija A.M. Best je dotadašnju pozitivnu prognozu ponovo potvrdila. Na visoki nivo finansijske stabilnosti ukazuje i za 2 % viši cjelokupni kapital (704 miliona eura), kao i za 11 % povećane bruto tehničke rezerve Grupe Triglav (2.600,4 miliona eura). Obje kategorije su garancija i osnov za uravnoteženo poslovanje i za obezbjeđivanje dugoročne bezbjednosti osiguranika Grupe Triglav.

Visoka adekvatnost kapitala i obnovljena politika dividende

S početkom 2016. godine Zavarovalnica Triglav je počela da koristi nadograđen sistem upravljanja rizicima u skladu sa zakonskim propisima iz Solventnosti II. Novi režim mijenja kulturu poslovanja, uvodi nadograđeni sistem upravljanja rizicima i određuje vrednovanje uticaja pojedinih poslovnih odluka na profil rizika osiguravajućeg društva, na kapital i na finansijsko stanje. Grupa Triglav i prema novim izračunima zadržava visoku adekvatnost kapitala, koja varira u ciljnom rasponu adekvatnosti kapitala Grupe u iznosu između 250 % in 300 %.

U skladu s obnovljenom politikom isplate dividende, koja je dio politike upravljanja kapitalom Grupe, Nadzorni odbor i Uprava Zavarovalnice Triglav predlažu skupštini dioničara društva isplatu dividende u visini od 2,50 EUR po dionici, a u ukupnoj visini od 56.837.870,00 EUR. U skladu s prijedlogom za dividende će biti isplaćeno 64 % neto dobiti Grupe Triglav za 2015. odnosno 87 % bilansne dobiti Zavarovalnice Triglav za 2015. godinu. Nadzorni odbor i Uprava ocjenjuju da će, i nakon isplate dividendi u visini koja se predlaže, adekvatnost kapitala Grupe Triglav ostati u ciljnom rasponu. To je od bitnog značenja za održavanje visoke finansijske stabilnosti Grupe, sigurnosti njenog poslovanja i uspješnu realizaciju planiranih strateških usmjerenja.

PROČITAJTE JOŠ:  Obavještenje o prekidu vodosnabdijevanja: U nedjelju brojna naselja u Sarajevu bez vode

Andrej Slapar, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav je izjavio: »Iza nas je zahtjevna i istovremeno uspješna godina. U 2016-tu godinu ušli smo s moćnim kapitalom i prema režimu Solventnost II, što Nadzornom odboru i Upravi omogućava da predlože skupštini dioničara isplatu dividende u visini od 2,50 EUR bruto po dionici. Naša pažnja je već usmjerena dalje na budućnost. S obzirom na ovogodišnje očekivane prilike planiramo poslovni rezultat prije oporezivanja Grupe između 80 i 90 miliona eura, konsolidovanu bruto premiju osiguranja u visini od oko 900 miliona eura i kombinovani količnik od oko 95 %. Težište aktivnosti ostaće na osiguravajućoj djelatnosti, jer je naš glavni cilj zadovoljni osiguranici. Uzimajući u obzir prilike na tržištima mi ćemo jačati i poboljšavati ponudu te razvijati prodajne kanale, pri čemu će uvođenje savremenih tehnologija na svim nivoima poslovanja biti značajan izvor naših konkurentnih prednosti.«

Grupa Triglav na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine

Triglav Osiguranje Sarajevo je u 2015. godini zabilježilo rast premije i fakturisalo 18,6 miliona eura (36,5 miliona KM) premije osiguranja, što je za 9,4 % više u odnosu na godinu ranije i predstavlja rast iznad prosječnog rasta tržišta osiguranja. Pored toga je za 0,4 % poboljšalo tržišni udio u Federaciji Bosne i Hercegovine i sa 8,9 posto dostiglo peto mjesto,  čime se  uvrstilo na poziciju više nego u 2014. godini. Društvo je povećalo i nivo učinkovitosti u likvidaciji šteta. Direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović, je povodom objave rezultata izjavio: »Triglav Osiguranje je uspjelo povećati premiju osiguranja u odnosu na prethodnu godinu i realizovati ukupni plan premije osiguranja u cjelosti. Fokusiranost na klijente je naša osnovna vodilja, pa su u tom cilju sve naše aktivnosti usmjerene na održavanje visokog nivoa efikasnosti u rješavanju šteta, optimiziranje usluga, veću dostupnost i  proširenje ponude proizvoda osiguranja.«

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...