Top lista najprljavijih: Deset stvari koje imaju najviše bakterija na sebi

- Advertisement -

Među stvarima sa velikom koncentracijom bakterija nalaze se i novčanice, meniji u restoranima i kafićima, namještaj u restoranima brze hrane i piskovi za nargile

Cilj istraživanja o skupljanju bakterija jeste zaštiti ljude i pomoći im u održavanju higijene.Tako su “lovci na bakterije” kako se nazivaju članovi Vijeća objavili listu stvari na kojima se  nalazi najveća koncentracija bakterija.

To su prvenstveno otvori za usta na limenkama pića, rukohvati u javnim toaletima, namještaj u fastfoodovima, papirni ubrusi, rukohvati stepenica, menui u restoranima i kafićima, česme u zajedničkim prostrijama, pisak za nargilu koji koristi više osoba, posude za led koje se neredovno održavaju, kao i peškiri i oprema u frizerskim salonima i salonima ljepote.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte neizvjesnu utrku u kojoj je Lana Pudar osvojila medalju

– “Lovci na bakterije”, članovi Higijenskog vijeća Turske su napravili listu deset najprljavijih stvari u 2015. godini. Kriterij je bio jednostavan, najveći broj bakterija na sebi, javlja Anadolu Agency (AA).

Neki od predmeta se nalaze u svakodnevnoj upotrebi.  To su prvenstveno otvori za usta na limenkama pića, rukohvati u javnim toaletima, namještaj u restoranima brze hrane, novčanice, rukohvati stepenica, meniji u restoranima i kafićima, česme u zajedničkim prostorijama, pisak za nargilu koji koristi više osoba, posude za led koje se neredovno održavaju, kao i peškiri i oprema u frizerskim salonima i salonima ljepote. Vijeće čine, pored zdravstvenih radnika i ljudi kao što su nutricionisti, inžinjeri poljoprivrede, kao i članovi udruženja za zaštitu potrošača.

PROČITAJTE JOŠ:  Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Cilj istraživanja o skupljanju bakterija jeste zaštiti ljude i pomoći im u održavanju higijene.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...

Slatki krompir i njega kože

Beta karoten je nutrijent koji se nalazi u biljkama....

Čaj od ove voćke često zaboravljamo: Ima više vitamina C od limuna

U obilju ponude čajeva, često zaboravljamo na tradicionalni napitak...