Simbol jedne epohe: Walkman slavi 36. rođendan

- Advertisement -

Ove godine čuveni Sony Walkman plejer TPS-L2 proslavlja 36. rođendan. Ovaj uređaj, za koji se istinski može reći da je simbol jedne epohe, od samog početka je uspio da privuče pažnju audiofila i stekne izuzetno veliku popularnost među svim korisnicima. Spoj minimalističkog dizajna i funkcionalnosti ovog plejera predstavlja jednu od najznačajnijih inovacija u modernoj tehnologiji.

original

Od prve verzije uređaja iz 1979. godine, preko prvog ružičastog modela iz osamdesetih i uvođenja fleš memorije krajem devedesetih, pa sve do današnjih unaprijeđenih modela, kompanija Sony nastavlja da osluškuje potrebe potrošača i svojim uređajima inspiriše uvođenje novina na tržištu potrošačke elektronike.

original

Istorija

Teško se sjetiti mnogo drugih proizvoda koji su unijeli toliko promjena kao TPS-L2 Walkman®. Bio je to prvi istinski prenosni kasetofon dostupan na tržištu i on je otvorio nove puteve za uzbudljivo novo doba slušanja u pokretu.

original (1)

Mnogo je razloga zašto volimo TPS-L2. Ne samo da je to bio prvi model Walkman® već je pravi užitak bilo koristiti ga. Minimalistički dizajn; taktilne komande; pouzdani ‘klik’ kada se pritisne dugme ‘Stop’. Čak je imao i dva priključka za slušalice tako da ste mogli slušati muziku skupa s prijateljima; bila je to „društvena funkcija za muzički uređaj kojim se odvajate od društva“, kako je napisao Minimally Minimal.

original (4)

Uređaj je odmah zabilježio uspjeh. Distributeri su jedva uspijevali zadovoljiti potražnju, a deset godina nakon predstavljanja 1979. godine prodano je 50 miliona komada.

Naziv Walkman® brzo je postao sinonim za inovacije. Stigli su WM-101, prvi Walkman® s punjivim baterijama, MZ-1, nezaboravni D-E01 ‘Discman’, klasični WM-F5 sportski Walkman® i najnoviji, izuzetni ZX2, koji pruža vrhunski audio doživljaj slušanja zvuka visoke rezolucije.

original (3)

Dizajn uređaja Walkman® je više nego izdržao test vremena i učvrstio je svoj položaj kao jedan od neupitnih klasika dizajna u okviru moderne tehnologije, dok istovremeno savršeno utjelovljuje naše japansko naslijeđe. U jednoj sceni dokumentarnog filma BBC-a iz 1990. godine napravljenom u znak proslave 10 godina uređaja Walkman®, Stephen Bayley, autor knjige Sony Design, u rukama drži jedan od prvih Walkman® modela i kaže: „Nešto ovako brižljivo napravljeno, tako maleno i kvalitetno može doći samo iz Japana.“

original (2)

Bezvremeno naslijeđe

Uz tako bogatu historiju nije nimalo čudno što je Walkman® danas svima poznati univerzalni naziv – 1986. godine ta riječ je dodana u rječnik Oxford English Dictionary, a imao je veliki utjecaj na Stevea Jobsa kada je dizajniran iPod. Njegovo naslijeđe je detaljno zabilježeno u knjigama i na web lokacijama obožavatelja na kojima se okupljaju zaljubljenici u Walkman® koji se s nostalgijom prisjećaju dana kada su prvi put ugledali TPS-L2, a njegov utjecaj na svijet tehnologije je prisutan u umjetničkim radovima ljubitelja iz svih dijelova svijeta.

[xyz-ihs snippet=”sonywalkman”]

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Zuckerberg priprema veliki redizajn

Facebook kakav danas koristi skoro 3 milijarde ljudi uskoro...

Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos...

Da li bojler potroši čak 60% struje u domaćinstvu?

Bojleri je najveći potrošač struje u iznenađujuće velikom broju...

[video] Pogledajte ove pokrete ruke i tijela: Kupi smeće, sređuje vam sobu, otvara vrata…

On pronalazi i preuzima predmete (smeće), sređuje dnevnu sobu,...