Zašto su rukovodeći ljudi koševskog tima izabrali baš Marinovića?

- Advertisement -

U moru imena koja su se spominjala u izboru trenera Sarajeva na kraju je izbor pao na Vinka Marinovića, čovjeka koji je vodio U-21 reprezentaciju BiH, ali će vjerovatno podnijeti ostavku na to mjesto (NSBIH ne dozvoljava da selektori vode klubove).

Gotovo mjesec dana trajala je potraga za nasljednikom Husrefa Musemića.

Od Sabljića preko Jovića, Zenge, Čustovića došli smo do Marinovića, s kojim se završila ova priča. Javnost se zanimala ko će zamijeniti trenera koji je u prošloj sezoni osvojio duplu krunu sa timom sa Koševa.

Piše:Edin Isanović

Marinović je kao i Musemić igrao u Crvenoj zvezdi

Ono što prvo treba naglasiti jeste činjenica da Vinko Marinović izuzetno cijeni rad njegovog prethodnika Musemića.

Također, Vinko i Husref su prijatelji, a imaju i jednu zajedničku poveznicu. Obojica su nastupala za beogradsku Crvenu zvezdu.

U trenerskom poslu Marinović je prije selektorskog posla radio u Kozari, Borcu iz Banja Luke i Zrinjskom. Posvećen je nogometu 24 sata, a ekipa koju preuzima trenutno je na liderskoj poziciji sa bodom više od Željezničara i Borca.

Uspjesi u karijeri

Sa Plemićima je Marinović dotakao vrh u prvenstvu u sezoni 2015/16. Navijači Bordo tima pamte ga po tome da je 2015. godine , kada je sa klupe Sarajevo vodio Meho Kodro, eliminisao koševski tim iz Kupa BiH, dok je u prvenstvu na Koševu osvojio bod.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Ipak, u toj sezoni bordo tim je na kraju osvojio naslov prvaka. U banjalučkom timu je od skromnog igračkog kadra napravio dobru ekipu koja je bila neugodan rival svima. U mladoj reprezentaciji Marinović je težio da složio ekipu koja može parirati i najboljim selekcijama na Starom kontinentu. Bilo je nekih dobrim dvoboja, ali je grupa izuzetno teška.

Na Koševu ga čeka težak posao, a cilj je jasan – odbrana titule

Kada dođete na klupu kluba koji je u protekloj sezoni osvojio duplu krunu i kada na mjestu prvog šefa struke  naslijedite trenera koji je omiljen kod navijača, jasno je da vas čeka izuzetno težak posao. No, tihi i skromni Marinović će se, bez dvojbe, uhvatiti u koštac sa svim mogućim problemima i trudit će se da ekipa dobije obrise onakve kakve želi on, ali i zahtjevni navijači. Također, očekuje se da predstavi neke nove mlade igrače, modernizira i ubrza igru i da Sarajevo krene jednom novom stazom. Premda dolazi u teškom momentu, očekuje se da će imati podršku navijača. Naravno, ako ga uz to bude pratio rezultat, okolnosti će biti povoljnije.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Poznaje kadar

Ako se pitate zašto su čelnici koševskog tima izabrali baš ovog stratega, ima više razloga za takav scenarij.

Vinko je uvijek sa respketom govorio o Sarajevu kada je bio na klupi suparničkih timova.

Također, u dobrim je odnosima sa kondicionim trenerom Eldinom Jeleškovićem sa kojim je sjajno sarađivao u Zrinjskom i mladoj reprezentaciji BiH, a njegov povratak na Koševo olakšao je put nekadašnjem igraču Crvene zvezde da dođe na užarenu bordo klupu. Za pretpostaviti je da će jedan od pomoćnika biti i Danimir Milkanović.

Ipak, ono što je možda i presudilo jeste činjenica da je Vinko upoznat sa stanjem u Premijer ligi BiH. Poznaje kadar sa kojima raspolaže, a nekoliko igrača iz Sarajeva je pozivao u državni tim. Ono što je najvažnije poznaje navike i želje navijača Bordo tima. Mentalitet sredine u koju dolazi je ono što će vremenom upoznati. Stoga je jasno da mu neće trebati adaptacija s ligom, ali možda hoće sa sredinom u koju dolazi raditi.

Jedan navijač Sarajeva na društvenim mrežama je napisao: ”Napokon. Moderan, kvalitetan, kulturan trener. Sretno Vinko Marinović. Odbrani je”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...