Ko je Ivaylo Petev, novi selektor Zmajeva? Voli BiH i Sarajevo, Dino Merlin mu je omiljeni pjevač

- Advertisement -

Ivaylo Petev, bugarski nogometni stručnjak, novi je selektor bh. tima. Petev je rođen je 9. jula 1975. godine u Lovechu u Bugarskoj gdje je imao solidnu nogometnu karijeru. U trenerskoj je mnogo uspješniji, a za čitatelje portala Life.ba donosimo zanimljivosti koje niste znali o bivšem selektoru bugarske i novom šefu državnog tima bh. reprezentacije.

Piše:Edin Isanović

Nogometna karijera bila mu je bila vezana za bugarsku ligu, a karijeru je počeo graditi u Litex iz Lovecha gdje je svojevremeno igrao sa jednim od najboljih napadača Premijer lige BiH – Emirom Obućom. I danas su veliki prijatelji i Ivaylo je i ranije dolazio u Sarajevo kako bi se vidio sa nekadašnjim napadačem Sarajeva. Bio je vezni igrač, a danas je moderan i hrabar trener.

Trenerska karijera krenula mu je u Lugogoretsu. U trenucima kada je počeo raditi, klub je bio u trećoj ligi, ali je u dogovoru sa predsjednikom kluba napravio ozbiljan projekat koji je vremenom počeo davati rezultate. Stigli su u elitni rang bugarskog nogometa i onda osvojili naslov prvaka (nekoliko puta). Učestvovao je i u stvaranju Akademije ovog kluba. Koračali su stepenicu po stepenicu ka profesionalnom nogometu, a vodili su računa o očuvanju temeljnih klupskih vrijednosti. Petev je igrao i u Ligi prvaka gdje je skrenuo pažnju na sebe. Oduševio je svojim radom i vizijom. Kasnije je još radio u AEl Limassolu, reprezentaciji Bugarske, Dinamu iz Zagreba, Omoniji, Al Qadsiahu i Jagielloniji Białystok.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Braća Mamić su ga nekoliko puta zvali da preuzme ”Modre”. U jednom trenutku je pristao, ali ga je kasnije predsjednik Ludogoretsa uspio ubijediti da ostane. No, Mamići nisu odustajali pa su ga iz trećeg pokušaja doveli na Maksimir. Premda je u toj sezoni osvojio maksimalan broj bodova, u odnosu na prethodne sezone Dinama, nije postao prvak Hrvatske. Te godine Rijeka je bila fantastična. I danas je u sjajnim odnosima sa Zdravkom Mamićem koji ga izuzetno cijeni.

Ono što je izuzetno važno podvući jeste činjenica da je finansijski neovisan. U dosadašnjem radu je uspio zaraditi znatna finansijska sredstva. Ova stavka je itekako bitna. Važno je naglasiti da dobro govori i naš jezik.

Petev dobro poznaje bh. reprezentaciju. Pratio je mnoge utakmice. Također, upoznat je sa bh. nogometnom ligom. I danas se sjeća sjajnih nastupa Zmajeva u kvalifikacijama za Mundijal koji je održan u Brazilu 2014. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Bugarski stručnjak izuzetno voli BiH, a posebno Sarajevo. Divi se ljepotama grada na Miljacki, a njegovi prijatelji su nam naglasili kako često zna otići iznad grada i posmatrati šeher. Posebno mu se sviđa raznolikosti koje Sarajevo ima, ljubaznost ljudi i prirodne ljepote oko grada. Naročito, olimpijske planine. Već više od mjesec dana (iako je i ranije dolazio) stanovnik je glavnog grada BiH.

Omiljeni pjevač Ivayla Peteva je – Dino Merlin. U trenucima kada je bio trener zagrebačkog Dinama izrazio je veliku želju da se upozna sa uglednim bh. pjevačem. To se kasnije i desilo u Sarajevu gdje je bio sa Merlinom i poklonio mu potpisani dres Modrih.

Ono što posebno odlikuje Peteva jeste – karakter. Trener je koji djeluje kako zna šta hoće i kako to ostvariti. Vrlo je dobro pripremljen za ono što ga očekuje. Premda je grupa BiH za plasman na SP izuzetno teška i što atmosfera ”unutra” nije baš najbolja, Petev vjeruje kako to sve može promijeniti i na temeljitom radu posložiti stvari te krenuti stazama uspjeha.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...