Proizvođači organskih proizvoda, koji su učestvovali na prvom ovogodišnjem sajmu “Sajam domaće privrede” u Sarajevu, zadovoljni su prodajom svojih proizvoda, javlja Anadolu Agency (AA). Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće” od 11. do 14. marta organizovalo je sajam čiji cilj je afirmacija domaće privrede i promocija domaćih proizvoda.
Učestvovale su desetine bh. firmi iz različitih industrijskih oblasti, poput tekstilne, građevinske, mliječne i prehrambene industrije. Na sajmu su bili zastupljeni proizvodi iz organske proizvodnje, rukotvorine, kozmetika…Sajam ima tradicionalni karakter i održava se već sedmi put.
Smajila Mehić sa Vlašića 30-tak godina se bavi proizvodnjom sira. “Proizvodnja sira u našoj porodici ide sa koljena na koljeno. Ovo je tradicija duga više od 150 godina. Ja radim više od 30 godina, a sir je pravila i moja svekrva, prasvekrva…Sada sam naučila i snahu”, poručila je Mehić.
Govoreći o sajmu, Mehić kaže da je “njen sir tražen u Sarajevu”. “Vlašićki sir je puno tražen, ali i prodavan. Sarajlije dolaze i kupuju sir”, pojasnila je Mehić.
Sir od ovaca i koza se pravi ljeti, od maja do avgusta-septembra, a kravlji sir se pravi stalno. Mehić ističe, da je pravljenje sira procedura.
“On treba da zrije kao voće. Sir podnosi i minus i plus kad je zreo”, poručila je Mehić. Fatima Gerzić iz Bosanske Krupe je zadovoljna kako je prošao sajam.
“Dolazim na svaki poziv organizatora. Zadovoljna sam kako je prošao ovaj sajam. Ljudi nas već prepoznaju. Nemam problema kada je prodaja u pitanju i ovo je jedini način da prodam svoje proizvode”, poručila je Gerzić. Prema njenim riječima, u pitanju je certificirana agrofarmacija: imaju svoje pčele, uzgoj i proizvodnju ljekovitog bilja, a vrše i preradu tih proizvoda.
“Vršimo proizvodnju određenih pomoćnih sredstava, a to su med, propolis, polen u kombinaciji sa ljekovitim biljem od čega dobijamo sirupe, kreme, masti koje pomažu u liječenju određenih bolesti”, poručila je Gerzić.