Bezbroj je načina na koje možete pripremiti tikvice, a mi vam donosimo odličan recept za tikvice punjenje povrćem, tako lagane i jednostavne za napraviti. Idealne su za laganiji ručak ili večeru za toplije dane!
Sastojci:
- 2 veće tikvice
- 2 nasjeckana patildžana
- 2 nasjeckane paprike
- 2 glavice nasjeckanog luka
- 1 češanj bijelog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- oko 50 g naribanog sira
- malo vegete
- sol
Priprema: Tikvice operite, prepolovite uzduž i pažljivo im izdubite sredinu. Dio koji ste izdubili narežite na malene kockice. Na maslinovom ulju lagano popirjajte luk, dodajte narezani bijeli luk, papriku, patildžan i dinstajte na laganoj vatri barem 5 minuta, a zatim dodajte izdubljenu sredinu tikvica.
Začinite vegetom i soli i pirjate još desetak minuta na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Kad bude gotovo, povrću dodajte sir i punite tikvice. Tikvice stavite na lim na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Tikvice pecite oko 35 minuta na 180°C. Poslužite odmah i uživajte u fantastičnim tikvicama.