Recept: Lepine sa bijelim lukom

- Advertisement -

Sastojci:

350 gbrašna
200 ml tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 kašičice maslinovog ulja
1 vrećica suhog kvasca
2 režnja bijelog luka, sitno nasjeckanog
1 žumance za premazivanje
1 kašičica maslinovog ulja za premazivanje

Priprema:

U zdjelu stavite 200 ml tople vode i dodajte šećer. Promiješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte vrećicu suhog kvasca u i promiješajte.
Ostavite kvasac da odstoji 10 minuta kako bi se aktivirao i zapjenio.

PROČITAJTE JOŠ:  Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Pripremite tijesto
U drugu zdjelu stavite brašno i dodajte sol. Promiješajte da se sastojci sjedine.

Dodajte maslinovo ulje. Ulijte kvasac i vodu u zdjelu s brašnom i uljem te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto je potrebno mijesiti 15-20 minuta.

Oblikujte lepine
Podijelite tijesto na manje komade, ovisno o veličini lepina koje želite. Oblikujte svaki komad tijesta u kuglicu.
Kuglice tijesta stavite na lim za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između svake kako bi se mogle rastegnuti.

PROČITAJTE JOŠ:  Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Kuglice pokrijte krpom i ostavite da se dižu 30 minuta.

Pospite bijelim lukom
Umutite žumance i pomiješajte ga s maslinovim uljem. Premažite po vrhu svake lepine. Pospite lepine nasjeckanim bijelim lukom.

Lepine pecite 20 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 220 stepeni ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Iako je mnogima losos omiljeni izbor i jedan od...

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...