Sastojci
Krompir
500 g krumpira
45 g sira cheddar
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
½ kašičice bijelog luka u prahu
Pljeskavica
400 g mljevene junetine
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
½ kašičice bijelog luka u prahu
Kroketi
4 kriške mozzarelle
75 g brašna
2 jaja
100 g krušnih mrvica
Priprema:
Krompir
Pripremite krompir
Svaki krompir izrežite na osam dijelova. Pržite krompir dok ne postane lijep i zlatan, ali ne presuh. Prženi krompir stavite u posudu, a zatim ga zgnječite gnječalicom dok ne postane glatko. Dodajte začine i nasjeckani sir cheddar. Pomiješajte pa stavite sa strane.
Pljeskavice
Pripremite pljeskavice
Pomiješajte mljevenu govedinu sa začinima. Podijelite na četiri dijela, a zatim napravite pljeskavicu. Pržite goveđe pljeskavice dok obje strane ne postanu blago smeđe. Nakon što su goveđe pljeskavice pečene, odložite ih na rešetku za hlađenje kako biste uklonili višak ulja.
Kroketi
Oblikujte krokete
Pire krompir podijelite na četiri dijela. Poravnajte na pola cm debljine. Na krompir stavite goveđu pljeskavicu i krišku mozzarelle. Zatim zamotajte u krompir i oblikujte kroket. Uvaljajte krokete u brašno zatim u jaja i krušne mrvice. Na tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Krokete pržite dok ne postanu lijepi i zlatni. Nakon što su kroketi pečeni, upijte višak masnoće kuhinjskim papirom. Poslužite uz umak po želji i uživajte!