Reakcije na spisak dužnika indirektnih poreza u BiH: Objavljivanje spiska neće povećati naplatu poreza

- Advertisement -

Nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIOBIH) objavila spisak od 9.089 poreskih dužnika koji državi duguju ukupno 269 miliona maraka, u prvim reakcijama sugovornici Anadolu Agency (AA) izrazili su rezervu da će to dovesti do povećanja naplate dospjelih potraživanja.

„Ne očekujem da će nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje u javnost izašla sa spiskom dužnika, to rezultirati i povećanjem naplate indirektnih poreza, akciza, carina“, smatra Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP).

Prema njegovim riječima, na poreske dužnike na ovaj način može biti izvršen dodatni pritisak javnosti, ali, kako ističe „njihova imena i do sada su bila poznata UIOBiH i ona je imala zakonske mehanizme da potraživanja prema njima naplati“.

Nakon analize objavljenog spiska, kazao je Ivanić, biće barem jasno da li se među dužnicima nalaze privilegovane firme ili, pak, one koje zbog ukupno loše ekonomske situacije u BiH nisu bile objektivno u mogućnosti da izmiruju svoje obaveze.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Tuzli: Zabio se u policijsko vozilo pa pokušao pobjeći, uhvaćen je

Slobodan Popović, poslanik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS-a, istakao je po njemu tri najbitnije stvari koje će se iz javne liste poreskih dužnika vidjeti: visina duga, vremenski rok u kojem poreski obveznici nisu izmirivali svoje obaveze i njihova imena.

„Kada te tri stavke analiziramo, znat ćemo da li je UIOBiH proteklih godina imala takozvane povlaštene poreske obveznike, kojima se gledalo kroz prste. To će i biti najbolji pokazatelj jesu li svi poslovni subjekti u BiH jednaki pred zakonom“, istakao je u izjavi za AA Popović.

Prema njegovim riječima, država je i do sada imala mehanizme da naplati svoja potraživanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Djevojčica pala s prozora škole u Bihaću, hitno prevezena na KCUS

„I da se time bavila, barem bi BiH djelimično bila u manje lošoj ekonomskoj situaciji u odnosu na stanje u kojem se sada nalazi“, kazao je Popović.

Prema objavljenim podacima,  preduzeće „MB – Kekerović“ iz Laktaša s 9,1 milion KM duga je najveći dužnik po osnovu indirektnih poreza u BiH. Slijede Republička direkcija za robne rezerve RS-a koja duguje 7,5 miliona i preduzeće „Đuša“ iz Fojnice sa dugom od 7,2 miliona KM.

Tri najveća dužnika po osnovu akciza su firma „Bob-Pro“ iz Čitluka sa 7,5 miliona KM duga, a zatim Sarajevska pivara sa oko tri miliona duga i „Bobita“ iz Čitluka.

Po osnovu duga za carine, najveći dužnici  su „S-leyn“ iz Bihaća sa 3,1 milion KM, „Vučko trade“ Banja Luka sa 1,7 milion i „Megacom“ Tuzla.

Cijeli spisak OVDJE

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...