Pizza pužići odličan su izbor ako vam se žuri, nemate puno vremena za pravljenje ručka ili večere, ili jednostavno želite sebi olakšati dan.
Brzo se pripremaju i nije potrebno čekati da tijesto naraste. Mekani su i veoma ukusni te idealni ako se posluže dok su topli.
Sastojci:
· 500 g brašna
· 1 jaje
· 1 kašičica šećera
· 200 ml mlake vode
· pola kašičice sode bikarbone
· 5 kašika maslinovog ulja
· 6-7 g suhog kvasca
· 125 g maslaca
· kečap
· origano
· 300 g gaude ili nekog sličnog sira
· 350 g salame za pizzu
Priprema: Kvasac rastopite u malo mlake vode, dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna, ostavite 10 minuta da se digne. U dublju posudu prosijte brašno, dodajte jaje, sol, sodu bikarbonu, ulje i mlaku vodu, nadošli kvasac i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna. Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte, ali ne previše tanko. Premažite kečapom, pospite origanom, ravnomjerno rasporedite naribani sir i salamu. Uvijte u rolat, isijecite na šnite debljine 1,5 cm i poredajte na pleh obložen pek papirom. Na svaki pizza pužić stavite malo maslaca. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni 20-30 minuta dok ne porumene. Dobar tek!