Orasi u borbi protiv visokog holesterola

- Advertisement -

Ranija istraživanja otkrila su da ljudi koji redovno jedu orašaste plodove, posebno orahe, imaju manje šanse da obole od srčanih bolesti, piše Prvo zdravlje. 

Istraživači su 2018. godine objavili meta-analizu i sistematski pregled svih studija koje su ispitivale kako konzumacija oraha utiče na lipide u krvi i druge rizike vezane za srce. Pregled je uključio 26 kontrolisanih studija na više od hiljadu osoba. Otkriveno je da ishrana bogata orasima dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida, najčešćih vrsti masnoća u krvotoku.

Istraživači su analizirali koncentraciju i veličinu čestica LDL holesterola. Manje, gušće čestice LDL-a imaju veću vjerovatnoću da izazovu aterosklerozu – nakupljanje masnih naslaga unutar zidova arterija – što je obilježje većine kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti koje rezultiraju srčanim ili moždanim udarima.

PROČITAJTE JOŠ:  Nutricionista Kenan Mandra savjetuje kako se hraniti u toplim ljetnim danima

Oni koji su jeli orahe imali su niži nivo ovih čestica. Također su imali i niže nivoe lipoproteina srednje gustine (IDL), koji su također povezani sa porastom kardiovaskularnih rizika. Iako četvrtina šoljice sjeckanih oraha sadrži oko 190 kCal (a jedna šolja oko 700 kCal), oni koji su jeli orahe nisu nabacili višak kilograma.

PROČITAJTE JOŠ:  Nutricionista Kenan Mandra savjetuje kako se hraniti u toplim ljetnim danima

Šta je to posebno kod oraha?

Orasi su dobar izvor zdravih nezasićenih masti, posebno su bogati alfa-linoleinskom kiselinom (ALA), pretečom omega-3 masnih kiselina eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA), koje se u većim koncentracijama nalaze i u masnoj ribi. Naša tijela djelimično pretvaraju ALA u EPA i DHA, iako efikasnost ovoga procesa  varira od osobe do osobe.

Štaviše, orasi se obično jedu sirovi. Dakle, zadržavaju veći antioksidativni potencijal od drugih orašastih plodova koji se obično konzumiraju pečeni. Antioksidanti pomažu u sprečavanju ili smanjenju oksidacije koja oštećuje arterije te doprinosi razvoju srčanih bolesti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nutricionista Kenan Mandra savjetuje kako se hraniti u toplim ljetnim danima

Tokom ljetnih mjeseci potrebno je pripaziti na prehranu, posebno...

Istraživanje pokazalo: Ljudi sa ovom krvnom grupom najduže žive

Istraživanja su pokazala kako postoje pojedine krvne grupe koje...

Dr. med. Jasenko Radović o poremećaju srčanog ritma – aritmije

Sasvim je normalno da se otkucaji srca ubrzaju tokom...

Šta se može dogoditi ako pojedete previše trešanja

Počela je sezona trešanja i mnogi im, bez obzira...