Nikada ne pišite “vrijedan”, “motivisan” i “komunikativan” u CV-u

- Advertisement -

Posljednje istraživanje američkih stručnjaka je pokazalo da termini i riječi kao što su “vrijedan”, “timski igrač” i “motivisan” treba izbjegavati prilikom pisanja CV-a za posao, jer prema mišljenju stručnjaka takve “prenapuhane riječi” predstavljaju samo isprazne fraze bez konkretne osnove.

Jedan od stručnjaka koji je radio u navedenom istraživanju, objavljenom na BBC-u, Finlo Rohrer tvrdi da u većini slučajeva osobe koje traže posao u CV napišu “tonu bespotrebnih stvari koje su obično vrlo dosadne i beznačajne potencijalnom poslodavcu”.

Smatra da osobine koje napišu kandidati u CV-u izledaju skoro identično u svim slučajevima i zbog toga mogu biti kontraproduktivne i eliminirajuće u vezi sa mogućim zaposlenjem, naglašavajući da “pisanje da ste ‘kreativni’ samo može u očima poslodavca značiti da vjerovatno posjedujete suprotne osobine”.

Američki stručnjaci smatraju da prilikom pisanja CV-a kandidati trebaju djelovati prema principu “pokaži mi to, nemoj bespotrebno pričati”, naglašavajući da “nikada ne treba započinjati rečenicu sa ‘interesanto’, jer je bolje da to dokažete isticanjem konkretnih rezultata koje ste do tog momenta ostvarili”. Dodaje se da je najbolje poslodavcu prepustiti da sudi i donese ocjenu o vašim praktičnim rezultatima na osnovu čega može zaključiti “da li ste uistinu vrijedni i kreativni”.

“Svi nekako u CV-u tvrde za sebe da su ‘svestrani’ i izjavljuju da posjeduju sposobnosti i kvalitete da rade samostalno, ali i kao dio tima”, kaže stručnjak za zapošljavanje Corinne Mills.

Dodaje da su osim termina “kreativan”, pogrešni termini koje treba izbjegavati u biografiji “odličan saradnik” i “komunikativan”.

Također, u istraživanju koje su proveli američki naučnici navodi se da se nikada u CV-u ne smiju praviti jednostavne gramatičke greške, te je potrebno CV organizovati na lijep i jednostavan način.

Istraživač koja je radila na studiji o oblikovanju CV-a Claire McCartney smatra da je najbitnije od svega da kandidati prilikom pisanja i organizovanja CV-a budu maksimalno pošteni, iskreni i realni.

“Najbitnije je da potvrde ono o čemu govore, umjesto da iznose otrcane i uobičajene fraze. Iznesite stvarne primjere o vašim uspjesima i podvizima, sve ono što vas može učiniti drugačijim, specifičnijim i originalnijim u odnosu na ostale kandidate”, kaže McCartney.

Napominje da je važno da se u CV-u iskreno piše o aktivnostima koje kandidati uistinu vole i u čemu uživaju, kao što su hobiji i aktivnosti van posla.

U američkoj studiji se naglašava da se u CV-u mora “pokazati da ste vrijedni”.

“Osobinu da je neko vrijedan, u CV-u bi trebalo pokazati u smislu da ste u prošlosti radili na projektu u skladu sa datim rokovima, pa čak i vikendima i da ste ga uspješno okončali.”

Napominje se kako kandidati obavezno moraju izbjegavati uobičajene fraze, sastaviti listu konkretnih uspjeha koji su u skladu sa opisom posla za koji podnose zahtjev i da nikada ne lažu.

“Jer ako laž izađe na vidjelo, u slučaju i da budete pozvani na razgovor za posao, vi nikada nećete dobiti taj posao”, upozoravaju američki istraživači.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...