Backo Mini Express – najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi

- Advertisement -

Vlasnik makete-muzeja Antun Urbić Backo sa suradnicima neprestano radi na proširenju makete, dodao je klizalište i skijalište te uskoro kani ući među 10 najboljih u Europi

Backo Mini Express je najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi koja će uskoro ući među deset najznačajnijih ovakvih maketa u Europi, tvrdi vlasnik ove makete-muzeja Antun Urbić Backo. Backovi „vlakići koji nikada ne kasne“ najviše zaokupljaju pažnju djece i maketara, javlja Anadolu Agency (AA).

Backova mini željeznica ili Backo Mini Express, smještena u Gundulićevoj ulici u centru Zagreba, ima ukupno 1.050 metara pruge sa 300 skretnica preko kojih vozi  ukupno 100 kompozicija, od čega do 25 vlakova sa lokomotivama vozi odjednom.

Visinski raspon ove velike makete je od 10 centimetara ispod razine poda, gdje vlakovi voze ispod pleksiglasa, do tri metra visine, gdje se nalaze tri ranžirna kolodvora za 40 parkiranih kompozicija.

– Maketa skijališta u pokretu –

Osim električnih vlakova, u Backovom Mini Expressu mogu se doživjeti vizualni i zvučni efekti koji simuliraju noć, munje, gromove i kišu. Kiša se ovdje može osjetiti i na koži, jer su ugrađeni ventili koji prskaju mikrokapljice kiše, a u simuliranoj noći svaki prozor kuća ima zasebnu led rasvjetu koja se periodično pali i gasi.

Backo je prvi u Europi koji ima maketu skijališta na kojem se skijaši kreću, spuštajući se na skijama od vrha brijega do cilja, a stazom stalno vozi i mala žičara.

PROČITAJTE JOŠ:  Koji vitamini su ženama životno važni s 30 godina, a koji s 40 i 50?

Povodom Adventa u Zagrebu, koji je već postao europski popularan, u Backovom muzeju napravljena je vjerna replika postojećeg zagrebačkog klizališta na Tomislavovom trgu na kojem se klizači kreću po površini.

Osim toga, ovdje se može vidjeti i prava predstava vozača auta kojega zaustavlja policija i koji plaća kaznu zbog prekršaja pa nastavlja dalje.

Na maketi Backo Mini Expressa, uz Backa kao pokretača ideje, već pet godina svaki dan radili su njegovi tri kolege koji su dobili pojačanje u proteklih pola godine. Backova ideja je proširiti postojeću maketu na prostor koji se nalazi u podrumu.

„Kada maketu proširimo, vjerojatno ćemo biti među deset najvećih maketa u Europi. Definitivno smo najveći u jugoistočnoj Europi, i po veličini i po tehnološkom napretku i elektronici“, kaže Backo.

Backova ljubav prema maketarstvu i željeznici seže u vrijeme kad je kao dječak imao prilično veliku maketu željeznice na svom tavanu. Kaže kako mu je tada bilo žao da mali broj ljudi ima priliku vidjeti sve efekte željeznice, pa se odlučio na ovaj javni projekt. Njegov muzej posjećuju najviše djeca sa roditeljima ili kroz organizirane školske ekskurzije, a navrate i turisti.

PROČITAJTE JOŠ:  Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

– Dućan za maketare –

Kako bi proširio asortiman svoje ponude, uz muzej je otvorio dućan u kojem maketari mogu kupiti sve ono što Backo ima i u svojoj maketi, a to su pruge, drveće, trave, figurice i sve ostalo potrebo za maketare.

Cijelom maketom upravlja se računalno iz sobe koja se nalazi iznad makete. Riječ je o programu koji je napravljen specijalno za makete željeznica i u kojem je moguće sve prilagođavati prema specifičnim potrebama.

U sobi sa nadzornim monitorima nalazi se i servis u kojem se svakodnevno popravljaju oštećeni vagoni, lokomotive i ostali rekviziti ove velike makete.

Backov mali muzej-maketa može se posjetiti svakog radnoga dana za svega 2 ili 3 eura, ovisno jeste li dijete ili odrasla osoba, a za čitave obitelji je omogućen poseban popust na ulaznice.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

Bosanci i Hercegovci prvomajske praznike ne mogu zamisliti bez...

Koji vitamini su ženama životno važni s 30 godina, a koji s 40 i 50?

Odabir pravih dodataka često je zbunjujući, jer postoji mnogo...

Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Iako je mnogima losos omiljeni izbor i jedan od...

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...